Görme engeline rağmen engel tanımıyor

Görme engeline rağmen engel tanımıyor -Küçük yaşta gözlerini kaybeden Abdi Deniz, birçok elektronik cihazı kimsenin desteği olmadan onarıyor -Deniz: Görseydim belki bu kadar yetenekli olmayabilirdim. (Fotoğraflı-


VAN (A.A) - Sıtkı Yıldız - Zafer Tayfur - Başkale ilçesine bağlı Böğrüpek köyünde tamircilik yapan ve küçük yaşta gözlerini kaybeden Abdi Deniz, birçok elektronik cihazı, kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan onarıyor.
     İlçeye 65 kilometre uzaklıkta İran İslam Cumhuriyeti sınırında bulunan Böğrüpek köyünde yaşayan Deniz, henüz 3 yaşında kendisine yapılan aşının ardından gözlerini kaybetti.
     Gözleri görmemesine rağmen parayı çok iyi tanıyan Deniz, 8 yıl boyunca açtığı bakkal dükkanıyla ailesine baktı. Bir süre sonra araç tamirine merak saran ve kendisine ait aracın sorunlarını çözen Deniz, biçerdöver, traktör, cep telefonu, ısıtıcı, süt sağım makinesi gibi çok sayıda aleti onarıyor.
     Civar köylerde bozulan araç ve aletleri de onaran Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yaşından bu yana tamir işlerine başladığını ifade etti.
     Deniz, şöyle konuştu:
     3 yaşındayken bizim köye aşıya gelmişler. Aşı yapıldıktan sonra gözlerimi kaybettim. Ondan sonra çok zorluk çektim. 8 yıl bakkalcılık yaptım. Ancak daha sonra tamirciliğe merak sardım. Makineleri bozulduğu zaman, köy halkı bana geliyor. Ayrıca araçları da tamir ediyorum. 3 yıl önce traktörümüzün pompası bozuldu. Pompasını söktüm ve Vana gönderdim. Yaptırıp getirdiler. Pompayı yerine taktım. Bazı köylüler bozulan traktörlerini evimin önüne kadar getiriyor. Onların arızalarını buluyorum. Malzemeyi getiriyorlar ve aracı tamir ediyorum.
    
     -Görseydim uçak bile yapardım
    
     Görseydim belki bu kadar yetenekli olmayabilirdim. Ama eğer bu yetenekle görseydim, belki uçak bile yapabilirdim diye konuşan Deniz, yeteneği sayesinde birçok köylüye yardımcı olduğunu ifade etti.
     Köyde son olarak arızalanan ot biçme makinesini tamir ettiğini söyleyen Deniz, 3 oğlunun olduğunu ve tüm bildiklerini çocuklarına da öğrettiğini belirtti.
     Böğrüpek köyü muhtarı Cengiz Uluç ise, sınırda olmalarından dolayı kısıtlı imkanlara sahip olduklarını, bu nedenle yaz aylarında köyde arızalanan minibüsleri de Denizin tamir ettiğini söyledi.
     Bunun yanında bozulan yayık, süt makineleri ve elektrik sobalarını Denize götürdüklerini kaydeden Uluç, şöyle konuştu:
     Ot biçme makinesi almıştım. Makine arızalandı. Bir ay boyunca uğraştık ancak onaramadık. O zaman Abdi beyi küstürmüştük. Sonra mecbur kaldık ve Gel bize yardımcı ol dedik. Söktü ve büyük bir diş çıkardı. Bize bunu böyle takacaksınız dedi. Ama biz yine yapamadık. Kendisi geldi, taktı ve biçeri çalıştırdı. Böyle yetenekleri var. Traktörün pompası bozuldu. Ben anlamadım. Getirdim yanına ve pompayı tamir etti.
    
     Muhabir: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Görme engeline rağmen engel tanımıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER