Görme engellilere ışık olacaklar

Görme engellilere ışık olacaklar -GÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kılıç ile kütüphane sorumlusu Aksan, görme engelliler ve okuma-yazma bilmeyenler için Sesli Kitap Projesi hazırladı -Proje kapsamında eğitim alan 20 öğr


GÜMÜŞHANE (A.A) - Osman Yetim - Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Taşkın Kılıç ile üniversitenin kütüphane sorumlusu Cengiz Aksan, görme engelliler ve okuma-yazma bilmeyenler için Sesli Kitap Projesi hazırladı.
     Kılıç ve Aksanın geçen yıl başlattığı Sesli Kitap Projesi çerçevesinde 200 öğrenci arasında yapılan eleme sonucu belirlenen 20 öğrenciye, İletişim Fakültesi Öğretim Görevlileri Serhat Semercioğlu ve Hakan Sezerel tarafından tiyatro, diksiyon, etkili konuşma ve hitabet eğitimi verildi.
     İletişim Fakültesinde öğrenim gören 20 öğrenci, eğitimin ardından anlaşma yapılan bir yayınevinin kişisel gelişim, roman ve çocuk kitabı türlerindeki kitaplarını seslendirmeye başladı.
     Fon müziği eşliğinde, karakter canlandırmaları da yapılarak seslendirilen kitaplar, CD, MP3 çalar ve telefonlarda dinlenecek şekilde formatlanarak görme engelliler ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşların kullanımına sunulacak.
     Taşkın Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sesli Kitap Projesini bir yıl önce başlattıklarını belirterek, Projemiz görme engelliler ile okuma-yazma bilmeyenler için olduğu kadar insanların otobüslerde, uzun yolculuklarda, zamanlarını daha verimli geçirebilmeleri için de önemli bir proje. Rektörlük ve İletişim Fakültesi Dekanlığının onayıyla projemizi başlattık. Bir yayınevi ile anlaştık ve onların kitaplarını seslendiriyoruz dedi.
     Kayıtlarda tek ses kullanmadıklarını ifade eden Kılıç, Farklı karakterlere roller yüklenerek kayıt yapılıyor. Öğrencilerimiz tiyatro ve diksiyon eğitimi aldı. Sıradan bir seslendirmenin ötesinde daha renkli, eğlenceli ve farklı bir yöntem kullanarak kitaplarımızı seslendiriyoruz. Projemiz Türkiyede ses getirecek bir projedir. Görme engelliler, okuma-yazma bilmeyenler ve otobüslerde seyahat edenler bu projeden faydalanacak diye konuştu.
     Kitapları CD, MP3 ya da bilgisayar ortamına aktararak kullanıma sunmaya başladıklarını anlatan Kılıç, Şu anda kendi telefonlarımızda, MP3 çalarlarımızda kullanıma başladık. Projemizde her gün yeni yollar kat ediyoruz. Projemiz sürekli büyüyor ve gelişiyor diye konuştu.
    
     -Öğrenciler seslendirme yaparken farklı rollere girebiliyor-
    
     Öğretim Görevlisi Serhat Semercioğlu ise projede görev yapacak öğrencileri önce elemeden geçirdiklerini anlatarak, Diksiyonu ve altyapısı kuvvetli arkadaşlarımızı sınava tabi tuttuk. Daha sonra seçilen arkadaşlarımıza yaklaşık 6 ay tiyatro drama, diksiyon, etkili konuşma, etkili hitabet ile ilgili dersler verdik. Arkadaşlarımıza törenlerde, seminerlerde görevler vererek kendilerini geliştirmelerini sağladık dedi.
     Öğrencilerin seslendirme yaparken farklı rollere girebildiklerini belirten Semercioğlu, şunları söyledi:
     Onlar aslında üniversite öğrencisi, fakat kimisi çok yaşlı bir insanın, kimisi küçük bir çocuğun rolüne girebiliyor. Kitapları, eski zamanlarda olduğu gibi radyo tiyatrosu şeklinde seslendirmeye çalıştık. Amacımız her kesimden insana hitap edebilmekti. Projenin çıkış noktasında daha fazla okuyan bir millet olma inancı vardı bizlerde. Küçüklerimiz masal kitaplarının seslendirilmiş hali ile uyusun istedik. Büyüklerimiz uzun yolculuklarda, hastanelerde bu kitapları dinleyerek zamanlarını geçirsinler, zaman yönetimlerini de bir noktada iyi yapsınlar istedik. Umarız başarılı oluruz.
     Öğretim Görevlisi Hakan Sezerel de ses ekibinde görev alan öğrencilere nasıl bir duyguyla okumaları gerektiği konusunda eğitim verdiklerini ifade ederek, kitapları ilgi çekici kılmaya özen gösterdiklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Görme engellilere ışık olacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER