Afgan göçmenler için eğitim seferberliği

Afgan göçmenler için eğitim seferberliği -Afganistandaki şiddet olaylarından kaçarak Türkiyeye gelen ve Uşakta geçici sığınmacı statüsünde kalan 750 Afgan için eğitim seferberliği başlatıldı -Uşak Milli Eğitim Müdürü Bulut:


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Afganistandaki şiddet olaylarından kaçarak Türkiyeye gelen ve Uşakta geçici sığınmacı statüsünde kalan 750 Afgan için eğitim seferberliği başlatıldı.
     Afganistanda devam eden şiddet olayları nedeniyle 4 ay önce yasa dışı yollardan Türkiyeye gelen ve çeşitli Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunan 750 Afgan, Uşakta yaşam mücadelesi veriyor.
     Uşak Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesince yasal işlemleri gerçekleştirilen ve sığınma talepleri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından değerlendirmeye alınarak, bu süre zarfında geçici sığınmacı statüsü tanınan Afganlar için Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü eğitim seferberliği başlattı.
     Afgan sığınmacıları konakladıkları yerde ziyaret eden Uşak Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, ailelerle yaptığı görüşmeyle, 141 Afgan çocuğun Türkçe öğrenerek Uşaktaki çeşitli okullarda eğitim-öğretime başlamasını sağladı.
     Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afgan çocuklara okullarda özel Türkçe dersleri verdiklerini, sonrasında seviyelerine göre sınıflara yerleştirdiklerini belirtti.
     Zor bir dönemden geçen Afgan misafirlerin, çocuklarının eğitimlerini sürdürmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Bulut, şunları söyledi:
     Afgan kardeşlerimiz geçici süreyle misafirimiz, onların eğitiminden sorumluyuz, en iyi yaşam koşullarını sağlamak ve en iyi eğitimi vermek asli görevimiz. Aileleriyle görüştük ve çocuklarını okula göndermelerini sağladık. Tüm okul ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlk olarak onlara Türkçe öğretmeye çalıştık. Yoğunlaştırılmış Türkçe okuma-yazma kursları düzenledik. Çocuklarımızın diğer çocuklarla kaynaşması için Türkçe öğrenmeleri şart. Daha sonra eğitim seviyelerini belirledik ve sınıflara dağıttık. Bazı çocuklar şiddet olayları nedeniyle ülkelerinde hiç okula gitmemiş. İlk kez okula giden yavrularımıza daha büyük özen gösteriyoruz.
    
     -Yetişkin Afganlar da Türkçe öğreniyor-
    
     Bulut, geçici sığınmacı olarak kentte bulunan yetişkin Afganlar için de Türkiyede kalacakları süre içerisinde hayatlarını kolaylaştırmak adına Türkçe kursları açtıklarını dile getirdi.
     Kurslara halen 139 yetişkin Afganın katıldığını belirten Bulut, Özellikle kadınlar kurslara daha çok ilgi gösteriyor. Çeşitli okullarda kurslarımız sürüyor. Amacımız onlara günlük konuşma Türkçesi öğretmek ve yaşamlarını kolaylaştırmak dedi.
     Uşak Aydın Turan İlkokulunda 4. sınıfa yerleştirilen Afgan öğrenci Zehra Rezai ise Türkiyede okula gitmekten mutlu olduğunu söyledi.
     Afganistanda Farsça okuma-yazmayı öğrendiğini, şimdi de Türkçe öğrendiğini dile getiren Zehra, İki kardeşimle okula gidiyoruz. Türkçe zor değil. Burada yaşam daha kolay ama ülkemi özlüyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Afgan göçmenler için eğitim seferberliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER