Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin:

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin: -Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 k


ANTALYA (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 kat artışla 6.6 milyar lirayı aştı ve rekor bir boyuta ulaştı dedi.
     Metin, Kemer Grand Haber Hotelde SS Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından düzenlenen Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Genel Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyenin kendisini çevreleyen 350-400 milyon kişinin yaşadığı ekonomik pazara lojistik hizmet verebilecek konuma sahip olduğunu ifade etti.
     Geniş bir uluslararası kara yolu taşıt filosu ile dinamik bir lojistik sektörüne sahip olunmasının Türkiyenin bölgedeki en önemli lojistik merkezlerinden ve transit ülkelerinden biri haline gelme potansiyelinin bir göstergesi olduğunu dile getiren Metin, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflere önemli görevler düştüğünü kaydetti.
     Kooperatifçiliğe yeni bir bakış açısı getirildiğini, önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ile kooperatifçiliğe ilişkin politikaları, ilke ve hedefleri belirleme, stratejiler geliştirme, sonuçları izleme ve değerlendirme konusunda çalışmalara süratle devam ettiklerini söyledi.
     Türkiyede 5 bin 566 faal motorlu taşıyıcılar kooperatifi ile bunlara ortak 174 bin 962 esnaf bulunduğunu bildiren Metin, faal olmayan bin 200 kooperatifle toplam sayının 6 bin 766ya, ortak sayısının da 198 bin 387ye ulaştığını belirtti.
     Motorlu taşıyıcılar kooperatiflerinin üst örgütlenmelerinin yeterince güçlü olmadığına dikkati çeken Metin, bu konuda kurulmuş 39 birliğe bağlı 639 kooperatif bulunduğunu, üst birliğe üye olan kooperatiflerin ortak sayısının ise 31 bin 150ye ulaştığını kaydetti.
     Metin, kooperatiflere yönelik kurumsal hizmetlerin iyileştirilmesi faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası iyi uygulamaları da esas alarak sistemin bir bütün halinde rehabilite edilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
     Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planının finansman, örgütlenme, eğitim ve hizmet sunumu gibi alanlarda kooperatiflerimizin yaşadıkları sorunlar hassasiyetle dikkate alınarak hazırlandı. Bu sorunların aşılması için, Cumhuriyet tarihinde ilk defa stratejik bir yaklaşımla sistemli çözüm önerileri getirildi. Bu strateji, kooperatifçiliğimizi istenen noktaya ulaştırmada bir yol haritası olacaktır. Türkiye kooperatifçiliğinin vizyonunu belirleyen bu belge ile kooperatifçiliğe daha elverişli bir ortam oluşturmayı, sektöre olan güveni artırmayı, verimsiz ve etkin olmayan uygulamaları kaldırarak sürdürülebilir, rekabet edebilir, yenilikçi ve aynı zamanda sektörün yaşadığı sorunlara çözüm oluşturarak kooperatifçiliğe yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde 2002 yılında 5 bin lira olan kredi üst limitlerini 25 kat artışla 125 bin liraya çıkardık. Kredi kefalet kooperatifi aracılığıyla küçük işletmelere esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi hacmi 2002 yılında 154 milyon lira iken, 31 Ekim 2012 itibarıyla bu rakam yaklaşık 43 kat artışla 6.6 milyar lirayı aştı ve rekor bir boyuta ulaştı.
     Taşımacıların ABye yönelik taşımalarda belge maliyeti olmaksızın ve alternatiflerine göre daha düşük maliyetle teminat kullanarak transit işlemi gerçekleştirebileceğini vurgulayan Metin, tır karnesi kullanımının asgari düzeye ineceğini, bunun yerine daha az maliyetli olan ortak transit rejimi kullanılacağını belirtti.
     Metin, şöyle devam etti:
     58 ülke ile ikili kara yolu taşıma anlaşmamız mevcut. Türk taşımacısı Avrupa, Asya ve Afrikayı kapsayan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Gümrük idareleri, ortak transit işleminin her adımını sistem üzerinde izleyebilecek. Doğabilecek gümrük vergilerinin tamamı teminat altına alınacak, böylelikle kamu alacağı güvence altına alınmış olacak. Hamd olsun, ülke olarak son 10 yılda sergilediğimiz performans ile en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkeler sıralamasında Avrupada birinci, dünyada Çinden sonra ikinci olduk.
     Toplantıya Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, SS Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok, öteki ilgililer ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER