Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Çankırıda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Çankırıda -Türkiye terör belasından kurtulduğu andan itibaren, dünyada ve bölgesinde aktör konumunu daha da güçlü hale getirecektir


ÇANKIRI (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye terör belasından kurtulduğu andan itibaren, dünyada ve bölgesinde aktör konumunu daha da güçlü hale getirecektir dedi.
     Yazıcı, Çankırı Valiliği tarafından Belediye Meydanında düzenlenen Ahilik Haftası ve Yaren Kutlamaları töreninde yaptığı konuşmada, her mesleğin, Türk tarihi içerisinde güçlü yapılarının olduğunu belirterek, bunlardan birinin Ahilik olduğunu söyledi.
     Ahilik teşkilatının Ahi Evran Veli Hazretleri tarafından kurulduğunu ve o öldükten sonra da onun yarenleri, onu sevenler ve Ahilik öğretisini ondan öğrenmiş olanlar tarafından bütün Anadoluya yayıldığını aktaran Yazıcı, şöyle konuştu:
     Böylesine zenginliklerimizi, kültürel değerlerimizi, tarihimizde var olan 800 yıldan bu yana var olan bu değerlerimizi, tanıtmada ve bunları uluslararası boyuta taşıma noktasında maalesef başarılı olduğumuzu söyleyemiyorum. İnşallah, bu etkinlikler, bu önemli müesseseyi uluslararası boyuta taşıma, Birleşmiş Milletlerin (BM) bu kurumla alakalı önemli etkinlikleri icra etmesine zemin hazırlayacak bir boyuta, hep beraber taşıyacağız.
     Yazıcı, Cumhuriyet Hükümeti olarak, faaliyetleri sürdürürken, hep merkeze insanı esas alan bir anlayışa sahip olduklarını, onun için eğitime ve sağlığa en fazla kaynak aktaran bir hükümet olduklarını vurgulayarak, Her iki alanında öznesi insandır, bireydir. Bu bakımdan gençlerimizin daha donanımlı, hazır, geçmiş kültürel değerlerimizi özümseyerek geleceğe aktarma noktasında daha bilgili, daha güçlü olmaları için bütün imkanları seferber ediyoruz dedi.
    
     -Her konuda esnaf ve sanatkarımızla birlikteyiz
    
     Esnaf ve sanatkarlarla alakalı olarak 2003 yılı başından bu yana önemli projeleri hayata geçirdiklerini ve geçirmeye de devam ettiklerine dikkati çeken Yazıcı, şöyle konuştu:
     Türkiyede 2 milyon 48 bin 254 esnaf var. Bunlar, 3 bin 107 dernek çatısı altında örgütlü. 82 birlik var. 13 federasyon, bir de çatı örgütü TESK var. Bu insanların işlerini, faaliyetlerini sürdürebilmek için Halk Bankasından kredi kullanırken, hem kredi limitleri düşüktü hem de 2002de en az yüzde 47 faiz ödüyorlardı. Bir sene de kullandıkları kredi miktarı 5 bin ile 25 bin lira arasındaydı. Biz, emaneti aldığımız günden bu yana, esnaf ve sanatkarlarımızın kullandıkları kredi miktarlarını, 100 bin liraya çıkardık. Faiz oranlarını indirdik, 1 yıla kadar vadeli kredi kullanmada faiz yüzde 6,5tur. Bunun da yüzde 50sini hazine sübvanse ediyor. Esnaflarımızla alakalı Esnaf Bilgi Sistemini oluşturduk. Esnaf ve sanatkarımız, kamu kurumlarıyla olan ilişkilerinde, elektronik bilgi sistemini kullanarak, zaman kaybından tasarruf etmekte. Harcama bakımından da daha az harcama ile faaliyetini sürdürmektedirler.
     Her konuda esnaf ve sanatkarımızla birlikteyiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatile çıkmadan önce çıkarttığımız kanunla, unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarında faaliyet yürüten, sanatkarlarımızın vergi düzenlemesi bakımından koruma altına aldık. Özellikle, korsan taksicilikle alakalı bir dizi düzenlemeyi de yine Meclis tatile çıkmadan önce gerçekleştirdik.
    
     -Terörle mücadelede güvenlik güçlerimiz, devletimiz, hükümetimiz, bu kararlılık içerisinde mücadelesini sürdürüyor
    
     Yönetim anlayışlarının temelinin hizmet olduğunu vurgulayan Yazıcı, esas olanın millet ve vatandaş olduğunu belirtti.
     Yazıcı, vatandaştan yönetim emanetini almış olan insanların hizmet üretmekle yükümlü olduğunu ifade ederek, hizmetin kalitesinin standardı yüksek, ucuz olması gerektiğini ve kaynakların da adil olarak kullanılması gerektiğini söyledi.
     Türkiyenin, hepimizin müşterek yurdu olduğunu, birlik ve bütünlüğün önemli olduğunu altını çizen Yazıcı, şunları kaydetti:
     Buna toz kondurmayız. Ve bu anlamda, ihlal edenlere karşı da hiç bir zaman toleranslı, müsamahalı olamayız. Terörle mücadelede güvenlik güçlerimiz, devletimiz, hükümetimiz, bu kararlılık içerisinde mücadelesini sürdürüyor. İnşallah Türkiye terör belasından kurtulduğu andan itibaren, dünyada ve bölgesinde aktör konumunu daha da güçlü hale getirecektir. Türkiye ekonomisiyle, duruşuyla, uluslararası ilişkilerde ortaya koyduğu insani değerlerden esinlenmiş duruş biçimiyle, gıpta ile gösterilen bir ülke konumundadır. Bu bizim, hep birlikte paylaştığımız, Türk Milleti olarak övünç duyduğumuz zenginliklerimizdir. Bunlar bizim hazinemizdir. Bunu her zaman koruyup, kollayacağız. Biliyorum ki Türkiyenin yarını, bugünden daha müreffeh olacaktır. İnsanımız hayatı, sosyal durumu, yaşam standardı, giderek daha da güzelleşecektir.
     Etkinlikler kapsamında Şed kuşatma töreni yapılırken, yılın ahisine ve hafta çerçevesinde yapılan yarışmalarda dereceye girenlere hediyeler verildi.
     Bakan Yazıcı, etkinliklerin ardından esnaf ziyaretinde bulunurken, daha sonra Ahmet Yesevi Camisinde pilav dağıttı.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Çankırıda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER