Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın: Brucella hastalığı bölgemizde yoğun olarak görülen ve zaman zaman insanlara da sirayet eden tehlikeli bir zoonoz hastalığıdır


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, brucella hastalığının bölgede yoğun olarak görülen ve zaman zaman insanlara da sirayet eden tehlikeli bir zoonoz hastalığı olduğunu bildirdi.
     Irkın, yaptığı yazılı açıklamada, brucella hastalığının hasta hayvanlardan iyi pişirilmemiş süt-süt ürünleri ve hayvana yakın temasla insanlara bulaştığını, gerek insanlarda gerekse hayvanlarda hastalığı yüzde yüz tedavi etmenin mümkün olmadığını belirtti.
     Hastalığın ihbarının mecburi ve tazminatlı hastalıklarından olduğunu ifade eden Irkın, şöyle devam etti:
     İl ve ilçe müdürlüklerimize gelen ihbarlar sonucu ya da saha kontrollerinde şüphe edilen hayvanlardan alınan numuneler Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmekte ve hastalığın teşhisi laboratuvar ortamında konulmaktadır. Hastalığın laboratuvarca tespiti sonrası bölgede alınacak kordon karantina tedbirleri nedeniyle zaman zaman hayvan sahiplerince gizlendiği de tarafımızca bilinmektedir. İlimizde son 3 yılda küçükbaş hayvanlarda 13, büyükbaş hayvanlarda ise toplamda 44 adet hastalık mihrakı tespit edilmiştir. Bunlardan küçükbaş hayvanlarda 5, büyükbaş hayvanlarda 21 mihrak alınan idari ve fenni tedbirler sonucu söndürülmüştür. Günümüz itibari ile küçükbaş hayvanlarda 8, büyükbaş hayvanlarda ise 23 adet mihrak aktif haldedir ve alınan kordon, karantina, dezenfeksiyon tedbirleri devam etmektedir. Torul ilçemizdeki durumla ilgili olarak, tespit edilen 3 adet aktif mihrak ve 2 adet izlemeye alınan sürülerle ilgili ilçe müdürlüğümüzce gerekli tedbirler alınmıştır. Kordon, karantina, dezenfeksiyon ve eğitim çalışmaları ise devam etmektedir.
     Irkın, brucella hastalığının bölgede yoğun olarak görülen ve zaman zaman insanlara da sirayet eden tehlikeli bir zoonoz hastalığı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Hayvanlarda tek korunma yöntemi aşılamadır. Aşı kampanyası öncesinde hastalık ve büyükbaş hayvanlarda 10 yıl, küçükbaş hayvanlarda 6 yıl boyunca uygulanacak kampanya hakkında bilgilendirme çalışmalarına hız verilmiştir. Bu kapsamda müdürlüğümüzce bastırılan lifletler yoğun bir şekilde dağıtılmıştır. Bakanlığımızca belirlenmiş program dahilinde ilimizde kullanılmak üzere gönderilen 25 bin 500 doz küçükbaş brucella aşısı ilçelerimize dağıtılmış ve ekiplerimizce uygulanmaya başlanmıştır. Aşılama sonrası Torul ve Kürtün ilçelerimizdeki yetiştiricilerimizden hayvanlarında yavru atmalar olduğu yönünde şikayetler alındı. Derhal atık olan sürüler gözetim altına alınmış, atık kuzulardan numune alınarak bölge laboratuvarına gönderilmiştir. Bölge laboratuvarından şu ana kadar gelen sonuçlarda atık nedeni brucella hastalığı olarak belirtilmiş olup, atık sebebinin aşıya ya da hayvanlarda zaten mevcut olabilecek kronik brucella enfeksiyonuna mı bağlı olduğu konusunda ileri düzey araştırmalar Ulusal Referans Laboratuvarınca devam etmektedir. Konu hakkında bakanlığımız yetkilileriyle de görüşülmüş olup 2013 yılı için aşı nedeniyle yavru attığı laboratuvar raporuyla belgelenen hayvanlara destekleme ödemesi yapılmasının öngörüldüğü bilgisi alınmıştır.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER