Gümüşsu Fabrikasının kapanması

Gümüşsu Fabrikasının kapanması -Fabrika avukatı Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı Taştan: Fabrika ortakları yaptıkları fedakarlıkların ekonomik anlamda kendi boylarını aşması sonucu fabrika kapanmak zorunda kaldı -Gümüş


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşsu Fabrikası avukatı Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı İsmail Taştan, fabrika ortaklarının yaptığı fedakarlıkların ekonomik anlamda kendi boylarını aşması sonucu fabrikanın kapanmak zorunda kaldığını söyledi.
     Taştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada son 3-4 yıl içerisinde fabrikanın adeta kapalı olduğunu, zaman zaman üretim yaptığını belirterek, yılın büyük bölümünde üretim yapamadığını söyledi.
     Taştan şöyle devam etti:
     Maalesef sıkıntılı duruma düşüldü. Ne yazık ki kuşburnu fabrikasına sahip çıkılamadı. Her yıl Kuşburnu Festivali düzenleniyor diye pankart açan arkadaşlarımız yıllardır fabrikada üretim olmadığını ya bilmiyorlardı ya da bilmemezlikten geliyorlardı. Maalesef üzücü bir durumdur fabrikanın kapanması. Fabrika 3-4 yıldır kapalı. Yılda birkaç ay üretim yapabiliyordu. Son bir yıldır da üretim yapılmıyordu. Şu anda Gümüşhane piyasasında kuşburnu suyu da yok. Müvekkillerime okullarda, kurumlarda dışarıdan getirilen içecekler yerine kuşburnu suyu tüketilmesini önermelerini söyledim. Bu yapıldı ama hiç dikkate alınmadı. Tüm il ve ilçelerimizdeki kurumlarda düşünüldüğü zaman bu ciddi bir yekün teşkil ediyordu. Ama ne yazık ki müvekkillerimin yaptıkları teklifler kabul görmedi. Hiç kimse sahip çıkmadı. Sahip çıkmak, fabrikadaki işletmeciye değil Gümüşhaneye, Gümüşhanenin kuşburnuna sahip çıkmaktı. Fabrikamız, dönemin Başbakanı Tansu Çillerin yaptığı reklamla ayakta kalmıştı. Kuşburnu adına festival yapılmasını da ne yazık ki anlamak mümkün değil.
     Fabrikanın piyasaya olan 2 milyon lira borcunun kendi çabaları ile yapılan üretim sonucu ödendiğini de kaydeden Taştan, fabrikanın kendisine olan avukatlık borcunun da yapılan bu üretimden aldığını belirterek, Şu anda fabrikanın piyasaya borcu bulunmuyor. Fabrika bankadan aldığı kredi borcunu ödeyememesinden dolayı icraya verildi ve satışa çıkarıldı. 2 Ekim tarihinde de satışı yapılacaktır şeklinde konuştu.
    
     -Fabrikamız eski günlerine geri dönecek-
    
     Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhanede doğal ortamda yetişen kuşburnu, böğürtlen, alıç ve kızılcıkların tamamına dağ meyvesi denildiğini belirterek, bu meyvelerin kısa süre öncesine kadar Gümüşsu Fabrikasında işlenerek ekonomiye kazandırıldığını söyledi.
     Kuşburnunun ekonomiye kazandırılmasıyla istihdam da sağlandığını anlatan İsmail Akçay, şöyle konuştu:
     Gümüşhanenin dağlarında yetişen bu meyveleri fabrikamıza getirip ekonomiye bir değer olarak kazandırılıyordu. Dolayısıyla herkes kapısının önünde doğal olarak yetişen bu meyveleri toplarken aynı zamanda insanımızı kendi evinde istihdam etmiş oluyorduk. Gümüşhane için çok önemli üretim birimi olan fabrika işlediği kuşburnu ve diğer dağ meyveleri ile uzun zaman üretime, ekonomiye ve istihdama çok önemli katkı sağladı. Bugün geldiğimiz noktada fabrika yönetiminden doğan zafiyetlerinden dolayı zarar eden bir işletme, kullandığı kredileri ödeyemeyince fabrika kapatıldı ve ilgili banka tarafından satışa çıkarıldı.
     Bu durumun Gümüşhane ekonomisinin sonu olmadığını söyleyen Akçay, şu ifadeleri kullandı:
     Gümüşhane ekonomisi sadece kuşburnu meyvesine bağlı da değildir. Ama böyle bir tarımsal sanayi kuruluşumuzun üretim ve istihdamın dışında kalmasından da üzüntü duyuyoruz. Ümit ediyorum ki bu üzüntümüz çok kısa olacak. Önümüzdeki günlerde, aylarda yasal yollardan süreç işleyecek ve bu kuşburnu işleyen Gümüşsu fabrikamız inşallah bu işi daha iyi yapabilecek, bu konuda daha becerikli Gümüşhaneli iş adamının, girişimcinin eline geçecektir. Eski güzel günlerine fabrikamız geri dönecektir.
     GTSO Sanayi Kurulu Başkanı Özer Nadir Kaya da kentin kuşburnunun merkezi olduğunu ifade ederek, bu ürünün ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini vurguladı.
     Kaya, bu nedenle Gümüşsu Fabrikasının önemli olduğunu ifade ederek, Kuşburnu Gümüşhane için hem bir hazinedir hem de bir nimettir. O nedenle fabrikamızın yeniden açılması için her Gümüşhaneli elini taşın altına koymalıdır dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümüşsu Fabrikasının kapanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER