Günay, Orpheus Mozaiğini basına tanıttı

Günay, Orpheus Mozaiğini basına tanıttı -Dallas Sanat Müzesi tarafından iade edilen MS 194 yılına tarihlendirilen mozaik, bir süre İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergilenecek, sonra ait olduğu yere Şanlıurfa Müzesine taşınacak


ŞANLIURFA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dallas Sanat Müzesi tarafından iade edilen MS 194 yılına tarihlenen Orpheus Mozaiğinin bir süre İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergileneceğini, sonra da ait olduğu yere Şanlıurfa Müzesine taşınacağını belirterek, Ülke dışında ne varsa alıp getirmeye çalışıyoruz, tabii takip ettiğimiz yeni eserler de var dedi.
     Günay, 3 Aralıkta Dallas Sanat Müzesi yetkilileriyle imzalanan mutabakat zaptı ile iadesi sağlanan ve 6 Aralıkta Türkiyeye getirilen Orpheus Mozaiğini, İstanbul Arkeoloji Müzelerinde tanıttı.
     Bakanlığının son zamanlarda ilgi uyandıran çalışmasının, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eski eserlerin yeniden Türkiyeye kazandırılması olduğunu belirten Günay, basın mensuplarının ve kamuoyunun duyarlılığından son derece memnun olduğunu söyledi.
     Bu duyarlılık arttıkça hem dışarıdaki eserlerin alınma hem de içerideki bazı kaybolmuş ama bir yerlerde olan eserlerin bulunma sürecinin hız kazanacağını belirten Günay, Boğazköyden, 90 küsur yıl önce götürülen Boğazköy Sfenksinin ülkeye dönüşünün kamuoyunun ilgisini uyandıran ilk büyük olay olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın uçağıyla Amerikadan getirdiği Herkül Heykelinin üst yarısının da dikkati artırdığını anlattı.
     Günay, daha sonra İznik Çinileri ile Troya hazinelerinin de geldiğini ifade ederek, Uşaktan kaçırılan Kanatlı Atın iade kararını aldık, inşallah ülkemize gelişini yakın bir tarihte hep beraber yaşayacağız dedi.
     Son 5 yıl içinde 4 bine yakın eserin ülkeye getirildiğini belirten Günay, Buna, gayretlerimizin, önemli bir ivme kazandırdığını düşünüyorum. Çünkü, önceki 4-5 yıl içinde bu rakam binler civarındaydı. Ondan önceki 4-5 yıl içinde, hatta 10 yıl içinde yine binler civarındaydı. Son 15 yılda, 2007den bizden önceki dönemde getirilen eser sayısı kadar eser getirildi. Rakamlar burada beni doğruluyor diye konuştu.
     Bakan Günay, 2002-2012 yılları arasında 4 bin 113 eserin ülkeye kazandırıldığını, bunun 3 bin 697sinin 2007den sonraki rakam olduğunu söyledi.
     Bunların bir kısmını büyük boyutlu ve görselliği olan eserlerin, bir kısmını da sikkelerin oluşturduğunu ifade eden Günay, eserlerin ülkeye geri kazandırılması çalışmaları sırasındaki üsluplarının önemli olduğuna dikkati çekerek, Ülke dışında ne varsa alıp getirmeye çalışıyoruz, tabii takip ettiğimiz yeni eserler de var. Bunu da diplomatik bir nezaket anlayışı içinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Herhangi bir dava sürecine yol açmamaya, maddi bir karşılık fazlaca sarf etmemeye çalışarak ifadesini kullandı.
     Günay, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıklarını, getirdiklere eserlerde THYnin sponsorluk yaptığını anlattı.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eserlerin ait oldukları ülkelere geri verilmesinin etik bir mesele olduğunu ifade ederek, bir anlamda, arkeoloji dünyasının bir süredir unuttuğu etik kavramını, yani çalıntı eserleri ait olduğu ülkeye kazandırılması konusunu gündeme getirdiklerini kaydetti.
     Çalışmalarının bölgede önemli bir duyarlılığın oluşmasında etkili olduğuna dikkati çeken Günay, Çeşitli ülkelerle bu konuda anlaşmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Attığımız imzalar var. Geçenlerde Bulgaristana giderek 19 eseri, aldık ve getirdik diye konuştu.
    
     -Mozaik, Şanlıurfa Müzesine taşınacak-
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Orpheus Mozaği hakkında da bilgi verdi. Mozaiğin 1998de Şanlıurfadan götürüldüğünü belirten Günay, 1999da Türkiyenin bir müzayedede buna müdahale etmeye çalıştığını dile getirdi. Dallas Müzesi Başkanının envanterlerinde böyle bir eser olduğunu tespit ettiğini ifade eden Günay, başkanın kaynağı araştırmaya başladığını aktardı.
     Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının eserin geri getirilmesi konusunda mücadele ettiğini anlatan Günay, eserde sadece bir yerde ufak bir deforme olduğunu, restorasyonun neredeyse mükemmel yapıldığını bildirdi.
     Eserin, insanların evini ne kadar güzel süslediğinin göstergesi olduğunu kaydeden Günay, herkesin buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
     Günay, eserin üzerinde yapanın isminin bulunmasının ayrı bir önemi olduğuna da değinerek, eserin İstanbul Arkeoloji Müzelerine şimdilik emanet edildiğini söyledi. Şanlıurfa Müzesi açıldığı zaman mozaiğin ait olduğu yere gideceğini ifade eden Günay, eserlerin kazandırılması konusunda çaba gösterenlere teşekkür etti.
    
     -Yoros Kalesinin kitabesini de basına tanıttı-
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, basın mensuplarına daha sonra geçen günlerde Beykozda bir evin ahırında bulunan Yoros Kalesinin kitabesi tanıttı.
     Kitabe hakkında kazı başkanı bilgiler verirken Bakan Günay da sık sık araya girerek eklemeler yaptı.
     Eserin bir hayvan barınağında bulunduğu bilgisinin verilmesi üzerine Bakan Günay, Halkımız nasıl muhafazaya almış görüyorsunuz dedi.
    
     -Orpheus Mozaiği-
    
     MS 194 yılına tarihlendirilen eser, Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesince 1999da bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı.
     Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiyeye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi.
     Orpheus Mozaiğinin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessada bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor. Eserde, Orpheusun vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.
    
     Muhabir: Sefa Mutlu
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Günay, Orpheus Mozaiğini basına tanıttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER