Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası

Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası Sempozyumu -TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Sait: -"Maalesef Türkiyede olayı siyasallaştıran mekanizmalar ve bunu son oyuncak olarak gören bazı siyasiler çözüm sürecinin bitmemesini istiyo


ANTALYA (A.A) - TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, bazı siyasilerin çözüm sürecinin bitmemesini istediğini ileri sürdü.
     Uluslararası Antalya Üniversitesi Sosyal, Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi tarafından Rixos Downtown Otelde düzenlenen Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası Sempozyumunun ilk oturumuna Saitin yanı sıra Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, Koç Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Somer ve gazeteci İlnur Çevik konuşmacı olarak katıldı.
     Sait, "Kürt sorununun çözüm süreci ve Türk dış politikası" başlıklı konuşmasında, çözüm süreci ve terör sorununa değindi.
     Bütün Kürtlere PKKlı denilemeyeceğini, bu ayrımın mutlaka anlatılması gerektiğini kaydeden Sait, "Bugüne kadar özellikle batı bölgelerinde, Kürtlerin vatan haini olduğu gibi bazı politikalar oluşturulmaya çalışıldı. Bu konuda hassas olan Balkan göçmenleri ile Kürt kardeşlerimiz arasında gerginlik çıkarılmaya çalışıldı" dedi.
     Başbakan Erdoğanın birkaç gün içerisinde ABDye gideceğini ve ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini anlatan Sait, başta Suriye olmak üzere bölgeyle ilgili çok önemli sonuçlar çıkacağını düşündüğünü ifade etti.
     Asıl konuşulması gerekenin Rusya ve Iraktan gelen enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden gitmesi için bölgede güven ve istikrarın sağlanması olduğunu dile getiren Sait, çözüm süreci ve getirdiği güven tablosunun enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden gitmesi için avantaj sağlayacağını vurguladı.
     Normalleşme, istikrar, güven ve barışın herkese fayda sağlayacağını düşündüğünü dile getiren Sait, şöyle konuştu:
     "Maalesef Türkiyede olayı siyasallaştıran mekanizmalar ve bunu son oyuncak olarak gören bazı siyasiler çözüm sürecinin bitmemesini istiyor. Bu olay gerçekten tarihi bir süreçtir. Türkiye, önemli bir tarihi sürecin arifesindedir. Bu süreçte bütün siyasi partilerin tren kaçmadan çorbada tuzları olsun. Türkiye halkı ağırlıklı olarak sürecin bir an önce sonuçlanmasını istiyor. CHPde bile yüzde 65in üzerinde çözüm sürecine destek var."
    
     -"İkinci aşama sürecin en zor bölümü"-
    
     Doç. Dr. Somer de çözüm sürecinde riskleri de hesaba katmak gerektiğini belirterek, sürecin 3 aşamalı olacağını düşündüğünü, henüz birinci aşamada bulunulduğunu söyledi.
     PKKnın sınır dışına çıkması, barışın konuşulmaya başlanmasını içeren ilk aşamada toplumun çoğunluğunun anlaştığını ifade eden Somer, ikinci aşamada Türkiyenin Kürt meselesini çözebilmek için reformlar yapması gerekeceğini anlattı. Bu aşamada Türkiyenin kimlik meselesini tartışması gereceğini dile getiren Somer, sürecin en hassas, kazaya uğrama ve zorlanma ihtimali bulunan bölümün ikinci aşama olacağına dikkati çekti.
     Sürecin üçüncü aşamasında geçmişte yasal görülmeyen pek çok aktörün bir şekilde demokratik siyasetin içerisinde yer almak isteyebileceğine işaret eden Somer, bu aşamanın da zor olacağını söyledi.
    
     -"Türkiyenin prangalarından kurtulması gerekir"-
    
     Doç. Dr. Sandıklı ise bölgesel güç olma yolunda Türkiyenin "prangalarından" kurtulması gerektiğini, bu nedenle çözüm sürecinin önemsenmesi gerektiğini söyledi.
     Türkiyenin süreçte, Abdullah Öcalanı bir aktör olarak değerlendirdiğini ifade eden Sandıklı, "Böylece süreç hızlı bir şekilde gelişti. Türkiye kamburlarından kurtularak, bölgesel güç olması için ortamı oluşturuyor" dedi.
     Sempozyum kapsamında daha sonra diğer oturumlar yapıldı.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER