Güneş enerjisinden yararlanmak için proje hazırladılar

Güneş enerjisinden yararlanmak için proje hazırladılar -Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, KTÜ işbirliğiyle yenilenebilir enerji sistemleri kapsamında "güneş evi" projesi


TRABZON (A.A) - Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğiyle yenilenebilir enerji sistemleri kapsamında "güneş evi" projesi başlattı.
     Proje kapsamında okul bahçesinde yapımına başlanan güneş evinde, Elektrik Elektronik Bölüm Şefi Besim Hacıoğlu önderliğinde, elektrik elektronik, metal teknolojileri, mobilya teknolojileri ve makine teknolojileri alanı öğretmenleri ile KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Erbil Göktürk, Reyhan Şahin, Orkun Koç ve Yasemin Kahya görev alıyor.
     Hacıoğlu, projeyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kurdukları sistemde, 9 panelden yaklaşık 2,5 kilovatsaatlik enerji elde etmeyi planladıklarını belirterek, "Sistemin ilk kurulumu her ne kadar pahalı gibi gözükse de güneş enerjisinin stratejik ve jeopolitik olarak bağımsız olması, sürdürülebilir ve kararlı bir enerji kaynağı olması, çok küçük sistemlerden, megawatt mertebesine kadar geniş enerji tedarik kapasitelerinin olması, bakım ve işletme giderlerinin yok denecek kadar az olmasının yanı sıra taşınabilir bir sistem olması bizi böyle bir projeye itti" dedi.
     Güneşten üretilen enerjinin 30 metrekarelik evin bütün ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade ederek, "Evimiz seyyar ve yaklaşık 30 metrekareden oluşuyor. Bu ev römork şeklinde tasarlandı ancak bu sadece bir prototip. Güneş panelleri artırılarak daha büyüğü yapılabilir. Güneş panellerinden elde edeceğimiz enerji ile bu evin ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma gibi ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz" diye konuştu.
    
     -"Projemiz yaygınlaşırsa yaylalar için yoğun talep olacağına inanıyoruz"-
    
     Okul Müdürü Orhan Genç ise bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, şunları söyledi:
     -Bu proje ile Trabzonlulara güneşten faydalanarak elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini fark ettirmek istiyoruz. Bugün Almanya, yıllık ortalama güneş değerleri bakımından bölgemizden yüzde 10 daha az seviyede ama elektrik enerjisinin yüzde 35ini güneşten karşılamaktadır. Bu durumlar göz önüne alındığında güneş enerjisi, alternatif enerji olarak bölgemiz için kesinlikle uygulanabilir bir enerji çeşididir."
     Proje kapsamında hazırladıkları modelde, bir evin ortalama enerjisini karşılamayı amaçladıklarını anlatan Genç, "Bunun için bir elektrik firmasının katkılarıyla bir odaya çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon gibi alıcılar koyarak enerjisini tamamen güneşten karşılamayı amaçladık. Trabzon yayla turizmi bakımından en nadide illerden biri. Projemiz yaygınlaşırsa yaylalar için yoğun talep olacağına inanıyoruz- dedi.
    
     Muhabir: Aydın Gelleci
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Güneş enerjisinden yararlanmak için proje hazırladılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER