Güneşten ilham alıp mucit oldular

Güneşten ilham alıp mucit oldular -Çevre ve Enerji dersinden etkilenerek yola çıkan üniversite öğrencilerinin kurduğu SAİTEM, alternatif kaynaklarla çalışan çok sayıda araç üretti -Tamamı öğrencilerinden oluşan SAİTEM ekibi, 9 yılda


SAKARYA (A.A) - Mehmet Özcan - Çevre ve Enerji dersinden etkilenerek yola çıkan üniversite öğrencilerinin kurduğu Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM), alternatif kaynaklarla çalışan çok sayıda araç üretti.
     Türkiyeye uluslararası yarışmalarda da temsil eden SAİTEM, kendi ürettiği malzemelerle alternatif enerjilerle çalışan araçlar üretiyor. Tamamı üniversite öğrencilerinden oluşan SAİTEM ekibi, 9 yılda 1 güneş teknesi, 6 farklı güneş arabası, 3 hidrojen arabası ve bir elektrikli araba üretmeyi başardı.
     SAİTEM Başkanı ve Sakarya Üniversitesi öğrencisi Volkan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri araçların önümüzdeki yıllarda insanlar tarafından gündelik yaşamda kullanılacağını anlattı.
     Çetin, SAİTEMin ilk kurulduğu yıllarda 3 güneş arabası tasarladığını ancak maddi imkansızlıklardan dolayı bunları yapamadığını dile getirdi. Daha sonra ilk arabaları olan Saguar X4ün yapıldığına dikkati çeken Çetin, o günden itibaren yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
     Çetin, Türkiyenin en hızlı güneş arabalarını ürettiklerini vurgulayarak, 2009 ve 2011 yıllarında dünya ve Türkiye derecelerini elde eden Saguar arabalarını yaptık. Bu arabalar, aynı zamanda Türkiyenin en hızlı güneş arabaları. Saguar, 2 saatte 145 kilometre hıza çıkabiliyor. Diğeri de saatte 140 kilometre hıza yükselebiliyor dedi.
     Çeşitli enerji kaynaklarıyla çalışan araçların üretimine devam ettiklerini anlatan Çetin, Türkiyenin otomotiv sanayisine katkı yapmak istediklerini belirtti.
     Çetin, bunun için de Ar-Ge çalışmaları yaptıklarına işaret ederek, 2003 yılından beri 1 güneş teknesi, 6 farklı güneş arabası, 3 hidrojen arabası ve elektrikli bir araba ürettik. Sürekli olarak yeni yeni projeler üzerinde duruyoruz. Bu araçlar için çeşitli Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz. Elektrikli arabamızın motorunu da kendimiz ürettik. Yeni dönemde de bu çalışmalar devam edecek ve iyi ürünler ortaya çıkaracağız diye konuştu.
     Bu çalışmalarımızı sanayi kesimiyle ortaklaşa yapmak istediklerini belirten Çetin, şunları kaydetti:
     Bu şekilde öğrendiklerimizin geniş kesimlere aktarılmasını amaçlıyoruz. Şu anda 22 üniversite öğrencisi arkadaşımızla çalışmalarımız sürüyor. Tamamen üniversite öğrencilerinden oluşan bir ekibiz. Tüm bölümlerden arkadaşımız var. Herkes uzmanlık alanında görev alıyor.
    
     -Ülkemizin gelişimine katkı sağlamak istiyoruz-
    
     Türkiyenin yerli otomobil üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaptığına işaret eden Çetin, kendilerinin de bu çalışmayı yürüttüğünü bildirdi.
     Son olarak yaptıkları hidrojen enerjisiyle çalışan arabalarının motorunu da kendilerinin ürettiğini vurgulayan Çetin, bu çalışmaları daha üst düzeyde de yapabileceklerini kaydetti.
     Çetin, şu anda ürettikleri arabaların öğle güneşinde 70 kilometre hızla hiç durmadan gidebildiğini belirterek, Bataryalarıyla da aynı hızı 7 saat koruyabiliyor. Sadece güneş arabası kullanılıyor ve yüksek verimle çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde dünya pazarına sunabileceğimiz ürünler yapmaya çalışacağız ifadelerini kullandı.
     Dünyanın en iyi güneş arabasını yapmak istediklerini vurgulayan Çetin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
     SAİTEM olarak en büyük hedefimiz, dünyanın en iyi güneş arabasını yapmak. Ancak bu güneş arabasını dışarıdan değil tamamen kendi ürettiğimiz malzemelerle yapmak istiyoruz. Bu şekilde ülkemizin gelişimine de katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Ancak yeterli desteği bulma noktasında bazı sıkıntılarımız var. Yurt dışındaki rakiplerimize göre çok düşük bütçelerle çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Güneşten ilham alıp mucit oldular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER