Güneydoğuda ilk oda orkestrası

Güneydoğuda ilk oda orkestrası -Diyarbakırda bir grup genç öğretmen bir araya gelerek bölgenin ilk oda orkestrasını kurdu -Güzel Sanatlar Lisesinde viyola öğretmeni olan şef Serhat Atalay, aralarında mezun ettiği öğrencileri de


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Diyarbakırda bir grup genç öğretmen, bir araya gelerek Güneydoğunun ilk oda orkestrasını kurdu.
     Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde viyola öğretmeni olan Serhat Atalay, okuldan mezun ettiği ve bazıları Diyarbakırın çeşitli ilçelerinde müzik öğretmeni olarak görev yapan eski öğrencilerine sadece klasik müzik eserlerinin çalınacağı orkestra kurma hayalini dile getirdi. Bu arada bir sosyal paylaşım sitesinde de bu düşüncesini paylaştı. Kısa bir süre sonra neredeyse tamamı yeni göreve başlayan öğretmenler, sadece müzik derslerinde öğrencilerinin kimi zaman ilk kez gördükleri enstrümanlarının tınısını, daha geniş kitlelere duyurmak için Diyarbakırda orkestra kurma hayali etrafında birleşti. Hemen çalışmaya başlayan ve 23 kişiden oluşan grup, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde de ilk konserini verdi.
     Orkestranın şefliğini yapan Serhat Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakırlı olduğunu, bir milyonluk şehirde yaylı çalgılar orkestrasının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğuna inandığını söyledi.
     Hem hayalini gerçekleştirmek hem de kentteki bu eksikliği gidermek için çalışmaya başladığını ifade eden Atalay, bu amaçla daha önce okuttuğu ve öğretmen olarak Diyarbakıra atanan eski öğrencilerine ulaştığını anlattı.
     Atalay, bu arada bir sosyal paylaşım sitesinde de orkestra kurma düşüncesini paylaştığını ve konuyla ilgili yoğun başvuru aldığını belirterek, şunları söyledi:
     Daha sonra toplam 23 kişiyle orkestramızı kurduk. 13-14ü eski öğrencim. Öğrencilerim üniversitelerini bitirdiler, öğretmen olup Diyarbakıra atandılar. Şimdi de bizim orkestrada çalıyorlar. Genellikle hafta sonları çalışıyoruz. 6 arkadaşım ilçede görev yapıyor. Hepsi öğretmen olduğu için ancak sadece hafta sonları çalışabiliyoruz. Böyle bir orkestra kurmak hayalimdi. Diyarbakır, halk müziği ile yoğrulan bir şehir. İstedik ki yeni tınılar olsun, halkımız hiç tanımadığı ezgileri, Haydn, Mozart ve Beethovenın senfonilerini duysunlar istedik. Yöre halkına klasik müziği sevdirmeyi, benimsetmeyi hedefliyoruz. Halkımıza daha önce hiç duymadıkları ezgileri dinletmek istiyoruz. İlk kurulduğumuzda kimseden destek almadık. Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bize sahip çıktı. Herhangi bir maddi kaygı gütmeden herkes gönüllü olarak katılıyor orkestraya. Güneydoğunun ilk yaylı çalgılar orkestramızla temel hedefimiz klasik müziği sevdirmek.
    
     -Duydukları ezgileri merak ettiler-
    
     Orkestra üyelerinden Ceren Albayrak da, Mersinli olduğunu, Diyarbakırın Hani ilçesinde Yatılı Bölge İlköğretim Okulunda 2 yıldır çalıştığını ve aynı zamanda kentte yüksek lisans yaptığını ifade ederek, ilçeden Diyarbakırdaki çalışmalara katılmak için 2-3 saatlik yolu geldiğini söyledi.
     Geliş gidişlerin biraz sıkıntılı olmasına rağmen müzik sevgisinin galip geldiğini anlatan Albayrak, şunları kaydetti:
     Diyarbakırda böyle bir oluşuma ihtiyaç vardı. Bu eksikliği gidereceğimize inanıyorum. Hepimiz klasik müzik eğitimi aldık. Bu büyük bir avantaj. Ben Mersinliyim. Mersinde klasik müzik dinleyicisi de klasik müzik yapan da çok fazla. Ama burada halk müziği daha baskın. Klasik müzik yöre insanına biraz daha uzak. Öğrencilerimde de bunu gözlemliyorum. Dinlediklerinde başta sıkılıyorlar ama sonra merak ediyorlar. Yaptığımız çalışma Diyarbakır için iyi bir iş olacak. Klasik müziğin insanların üzerinde olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Başta Diyarbakır olmak için Doğu ve Güneydoğu illerinde klasik müziği tanıtmak, onlara farklı bir müzik tarzını dinletmek istiyoruz. İlk konserimizde bile bunun etkisini gördük. Konserde Franz Joseph Haydnın senfonisini seslendirmiştik. Sonra dinleyicilerden çok güzel tepkiler aldık. Bu neydi, çok güzeldi dediler, duydukları ezgileri merak ettiler.
    
     -Hedef, senfoni orkestrası-
    
     Kulp ilçesindeki Atatürk İlköğretim Okulunda müzik öğretmeni olarak görev yapan orkestranın baş kemancısı Zekeriya Okut da cesur bir adım atarak orkestrayı kurduklarını ve büyük özveriyle sürdürdükleri çalışma ile iyi bir düzeye geldiklerini belirtti.
     Bölge insanının alışık olmadığı bir müzik tarzını icra ettiklerini ifade eden Okut, Klasik müziği sevdireceğimize inanıyorum. Hayalimiz ileride Diyarbakır senfoni orkestrasını kurmak. Orkestramız herkese açık. Bizim gibi müziğe gönül vermiş arkadaşlarımızı aramızda görmek istiyoruz dedi.
     Mardin Mazıdağıda görev yapan Seçil Seda Bozkurt ise sosyal medya aracılığıyla Serhat Atalay ile iletişim kurduğunu, orkestrada yer alabileceği müjdesini alınca koşa koşa çalışmalara katıldığını anlattı. Bozkurt, Daha önce flütümü sadece çocuklara çalıyordum. Üstelik çocukların bir çoğu flütle ilk kez tanışıyorlar. Şimdi orkestra bünyesinde çalmak ve insanlara bu sesi duyurmak müthiş bir haz diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Güneydoğuda ilk oda orkestrası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER