Gürcistana nüfus kağıdı ile yapılan geçişler

Gürcistana nüfus kağıdı ile yapılan geçişler -RTSO Başkanı Ofluoğlu: Pasaportu ile geçen bir insan 15 lira öderken, nüfus kağıdı ile geçen 1 lira ödüyor. Bu çok komik bir rakam -Bu uygulamanın kalkmasını istemiyoruz. Ancak bel


RİZE (A.A) - Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, Sarp Sınır Kapısından Gürcistana geçişlerle ilgili, Pasaportu ile geçen bir insan 15 lira öderken, nüfus kağıdı ile geçen bir insan 1 lira ödüyor. Bu çok komik bir rakam dedi.
     Ofluoğlu, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, bölgenin Gürcistan ile ticari ilişkilerinin iyi olduğunu, Gürcistana ihracatın yüzde 12 arttığını, münferit sıkıntılar dışında ikili ilişkilerin çok iyi olduğunu belirtti.
     Gürcistana Sarp Sınır Kapısından nüfus kağıdı ile geçişlerin başlamasının ardından sosyal ve ekonomik sorunların arttığını öne süren Ofluoğlu, şöyle konuştu:
     Bunda en büyük kabahatlilerden biri biziz. Nüfus kağıdı ile geçişlerdeki sıkıntıların bu boyutlara ulaşacağını bilmeden iyi niyetle destekledik. Hemşehrilerimizin, kapının ilk açıldığı 90lı yıllarda yaşadıkları sıkıntılardan ders aldığını düşünüyorduk. Daha tedbirli ve disiplinli davranacağını düşünüyorduk. Ancak görüyoruz ki nüfus kağıdı ile geçişler kontrolü çok azalttı. Birçok aileyi mağdur ediyor. Önümüzdeki dönemde çok daha mağdur edecek.
     Gerçek iş adamlarının mağdur olduğunu savunan Ofluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından geçişlerin biraz daha yükseltilmesini talep ettik. Pasaportu ile geçen bir insan 15 lira öderken, nüfus kağıdı ile geçen 1 lira ödüyor. Bu çok komik bir rakam. Pasaport ile geçen 15 lira ödüyorsa, nüfus kağıdı ile geçenin daha yüksek ödemesi gerekiyor. Caydırıcılığının olması lazım, 50-100 lira gibi bir rakam olabilir dedi.
    
     -Haziran ayında 100 bin kişi Gürcistana gitti-
    
     Ofluoğlu, geçişlerin hızla arttığını, kontrolün elden kaçmaya başladığını ifade ederek, şunları söyledi:
     Sadece altıncı ayda geçen insan sayısı 100 binin üzerinde. Bu çok büyük bir rakam. Bu oran nüfus kağıdı ile geçiş olmadan 20 binler seviyesindeydi. Beş katı bir artış söz konusu. Türkiyede karayoluyla yolcu geçişinin olduğu tek kapı Sarp Sınır Kapısı. Türkiyede hiçbir yerde yaya olarak yolcu geçişi yok. Bu uygulamanın kalkmasını istemiyoruz. Ancak belli standartlar içerisinde yapılmasını istiyoruz. Nüfus kağıdı ile geçişler kontrolü kaldırdı. Eskiden aileler bu tür zafiyetleri olanları biliyordu. Gürcistana gittiği zaman pasaportunda işlem olduğu için görülebiliyordu. Anne, baba, eş, Sen Gürcistana neden gittin, ne işin var diye sorabiliyordu. Artık Trabzona gidiyorum diyen Batuma gidiyor. Batuma gitmek ile Trabzona gitmek arasında fark kalmamış. Bunu ailenin görmesi mümkün değil. Nüfus kağıdı ile geçişle birlikte otokontrol ortadan kalktı.
    
     -Bölgeden kumara ayda 7.5 milyon dolar gidiyor-
    
     İki ay önce Batumdaki kumarhanelerle ilgili araştırma yaptırdıklarını kaydeden Ofluoğlu, Bölgeden ayda 7.5 milyon dolar kumara gidiyor. Sadece gazinolara giden paradır. Bunun yanında farklı şekilde harcanan kaynaklar vardır. Bunlar ülkemiz için önemli rakamlardır. Bölgemizin ekonomisinde ciddi rakamlardır. Ülkemizin kaynaklarına yazıktır. Kişilerin özgürlüklerine diyeceğimiz yok. En azından imkan sahibi olsa. Adam ahırdaki ineğini satıp gitmesin. Çoluk çocuğunun kışlık ihtiyacını gidip oralarda harcamasın diye konuştu.
     Bir takım insanların zafiyeti olabileceğini belirten Ofluoğlu, şöyle devam etti:
     Geçmişte yaşanan sıkıntılardan çok daha ciddi sorunlar yaşanabilir. İlk yıllarda birçok aile mağdur oldu. Daha sonra normal seyrine dönmüştü. Ancak denge nüfus kağıdı geçişleri ile bozuldu. Bu konu ileride bölgemizi de, Gürcistanı da çok rahatsız edecek bir konu. Gayrimeşru gidip gelenlerden Gürcistanda yaşayan normal ailelerin çok memnun olmadığını biliyoruz. İki ülke arasındaki iyi ilişkileri de zedeleyebilir. Gürcistanda bazı yürüyüşler, tepkiler oldu. Bunlar başlangıçtır. Büyümeden bu işin kontrol altına alınması lazım. Dikkatli olmakta fayda var.
     Dünyada kumar denilince akla gelen yerin ABDdeki Las Vegas kenti olduğunu belirten Ofluoğlu, Espri ile birlikte bizim buralarda Laz Vegas diyorlar. Sayın Bakanımız da (Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı) bunun esprisini yaptı. Batumda, Gürcistanda kumar ön planda. Onların kararlarına saygı duyarız. Biz de kendimizi kontrol altında tutmak zorundayız. Batumda bitmiş 8 tane, yapılan 13 tane beş yıldızlı otel var diye konuştu.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Gürcistana nüfus kağıdı ile yapılan geçişler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER