Gürcistanın Trabzon Başkonsolosu Kalandadze:

Gürcistanın Trabzon Başkonsolosu Kalandadze: 2012 yılının ilk 9 ayında Türk iş adamlarının Gürcistana 76 milyon dolarlık yatırımı var


TRABZON (A.A) - Gürcistanın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, 2012 yılının ilk 9 ayında Türk iş adamlarının Gürcistana 76 milyon dolarlık yatırımı olduğunu bildirdi.
     Kalandadze, Gürcistan Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan Türkiye ilişkilerinin başında olduklarını ve bu ilişkileri daha da geliştireceklerini belirtti.
     Kalandadze, 2012 yılında Gürcistanda hükümet değişikliği olduğunu ifade ederek, Ülkemiz için bu değişiklik çok önem arz ediyor. Bu demokratik bir ders oldu. Gürcistanda ilk defa geçen sene seçimler sayesinde hükümet değişikliği gerçekleşmiş oldu. Bu gelişen olayları tüm dünya izliyordu. Tabii en önem arz eden, bizim dost ülkelerin arasında başta Türkiye geliyor dedi.
     Yeni hükümetin politikasının komşularla daha iyi ilişkiler geliştirmek olduğunu vurgulayan Kalandadze, Başta en önemli nokta da Türkiye. 14 Şubatta Başbakanımız Türkiyeye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmeler üst düzey seviyelerde gerçekleştirildi. Gerçekten çok üst seviyede ve olumlu gelişmeler oldu. Tüm konular görüşüldü. Aramızdaki sorun demeyelim ama çözülmesi gereken konular ele alındı ve bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Ekonomik ilişkilerin gelişmesi konusunun da altı çizildi diye konuştu.
     Türkiyenin Gürcistan için önemli bir ticari partner olduğunu dile getiren Kalandadze, İstatistiklere baktığınızda da Gürcistana direkt Türk yatırımcılarının yatırım yapıyor olması bizim için önemli. 2012 yılının ilk 9 ayında Türk iş adamlarının Gürcistana 76 milyon dolarlık yatırımı var. 2011e baktığımızda sadece bu 9 aylık dönemde yüzde 11 oranında artış göstermiştir. Ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi konusunda sınır komşusu oluşumuz ve sınır ilişkilerimiz olması önemlidir dedi.
     Kalandadze, Gürcistan-Türkiye arasında şu anda faaliyet gösteren birkaç sınır kapısı olduğunu belirterek, Sarp Sınır Kapısı, Türkgözü Sınır Kapısı ve şu anda Çıldır Aktaş Sınır Kapısı açılma çalışmaları sürdürülmektedir. İpekyolu Demiryolu Projesi de çok önemlidir. Şu anda o da son aşamasına gelmektedir. Son dönemde daha çok önemi arttı. Muratlı Sınır Kapısı ile ilgili çalışmalar da hızlı şekilde sürdürülmektedir diye konuştu.
     Kafkasya bölgesindeki bağlantıların özellikle Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri artırdığını ifade eden Kalandadze, Şu anda mevcut iki petrol boru hattı ve bir gaz boru hattı var. Hazar Denizindeki petrol ve gaz ürünleri Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında bu yapılmış olan hatlar sayesinde Avrupaya ulaşmaktadır. Bu çerçevede Gürcistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin daha büyük önemi olduğu görülmektedir diye konuştu.
    
     -Demiryolu projesi-
    
     Kalandadze, açılacak demiryolu ile ilgili Kars, Tiflis, Bakü projesinin milenyum projesi olarak sayıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bu proje üç ülkenin bağlantısıdır ve çok daha ciddi bağlantıları da beraber getirecektir. Bu proje bittikten sonra Avrupa ve Orta Asya birbirine daha yakın olacaktır. 28 Şubatta İstanbulda Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye ulaştırma bakanları toplantısı yapıldı. Toplantıda bu projenin en hızlı şekilde bitirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı ve bu çerçevede 3lü protokol imzalandı.
     Kalandadze, 2014 yılının başlarında söz konusu demiryolunun test aşamasının başlayacağını ifade ederek, Test bittikten sonra tarafların 5 milyon ton yük taşıyacağı yönünde tespitler yapıldı. Bu ilk etapta düşünülen ancak bunun 3-4 kat artacağı da düşünülüyor. Bu anlamda bölgemizin daha da önemi artacaktır dedi.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gürcistanın Trabzon Başkonsolosu Kalandadze: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER