Halkevindeki dükkanların yıkılarak yerlerine park yapılması

Halkevindeki dükkanların yıkılarak yerlerine park yapılması -İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ertürk: Söz konusu alanda bulunan dükkanlar, kira sözleşmelerinin sona ereceği 1 Kasımdan itibaren yıkılacaktır


KOCAELİ (A.A) - İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Ertürk, Halkevindeki dükkanların yıkılarak yerine park yapılmasıyla ilgili olarak söz konusu alanda bulunan dükkanların, kira sözleşmelerinin sona ereceği 1 Kasım 2012 tarihinden sonra yıkılacağını bildirdi.
     Ertürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2002 yılında kiralama yaparak uzun süredir burada hizmet veren esnafın mağdur edildiği düşüncesinin gerçekleri yansıtmadığını savunarak, 2002 yılındaki projenin uygulanmadan önce 33 hak sahibinin tespit edildiğini ve 45 dükkan yapıldığını buna göre 12 kişinin de hak sahibi olmadan yer aldığını hatırlattı.
     Bölgede 2002 yılından beri el değiştirmeden kalan sadece 14 iş yerinin olduğunu belirten Ertürk, balıkçı, pişmaniyeci ve manav olarak hizmet vermesi gereken dükkanlarda dönem içinde 27 hak sahibinin devir işlemi yaptığını ve 16 iş değişikliği yapıldığını kaydetti.
     Ertürk, sonuç olarak şu andaki mevcut esnafın sadece 14 tanesinin geçmişte hak sahibi olarak buradan faydalandığını ifade ederek, diğerlerinin devir ücretleri ile ikinci ya da üçüncü elden kiralamış kişiler olduğunu anlatarak, tüm dükkanların kira sürelerinin dolduğunu ifade etti.
     Halkevi dükkanları diye bilinen iş yerlerinin 2002 yılında Milli Emlak Müdürlüğünden alınarak Yap-İşlet-Devret modeliyle 10 yıl süreyle kiraya verildiğini belirten Ertürk, şu ifadeleri kullandı:
     Kiralama işlemlerinden 8 yıl sonra Kocaeli Defterdarlığı 9 Kasım 2010 tarihli yazısında söz konusu taşınmazın park olarak kullanılması gerektiğini, ancak alanın park olarak kullanılmadığını ve üzerinde dükkanların bulunduğunu tespit etmiş. Parselin park yapılmaması halinde tekrar hazine adına tescil edilmesini talep etmiştir. Bu yazının kurumumuza gelmesi sonrası yaptığımız görüşmelerde söz konusu alanda hizmet veren esnafın kira sözleşmelerinin olduğu belirtilmiş ve uygulama içi uzatma talep edilmiştir.
     Anıtlar Kurulu kararı ile tescilli park alanı olan bu alandaki iş yerlerinde yıkım işlemlerini gerçekleştirmek zorunda olduğunu vurgulayan Ertürk, Yasal yükümlülükleri gereği İzmit Belediyesi bu işlemleri erteleme ya da iptal etme yetkisine sahip değildir. Söz konusu alanda bulunan dükkanlar kira sözleşmelerinin sona ereceği 1 Kasım 2012 tarihinden sonra yıkılacaktır ifadesini kullandı.
     Ertürk, bölgede faaliyet gösteren esnafların 17 Kasım 2011 ve 18 Mayıs 2012 tarihlerinde olmak üzere toplam 2 kez konu hakkında bilgilendirildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
     Her zaman esnafın yanında olan ve esnafın yararına olan çalışmalara destek veren bir belediye olarak böylesi bir kararı uygulamak bizleri de üzmektedir. Ancak İzmit Belediyesi kurumsal ve adil yönetimi gereği tüm işlemlerini yasalara göre uygulamakta ve tek dayanağı olarak yasaları kabul etmektedir. Bu nedenle söz konusu sürecin işleyişi ile ilgili bir tavizin verilmesi hem mümkün değil, hem de yasal olarak suçtur. Söz konusu dükkanlar yıkılacak ve yerine park yapılacaktır.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER