Hatayda Türk

Hatayda Türk-Alman İşbirliği Günü etkinliği -Hatay Valisi Lekesiz: -2011 yılında Hataydan Almanyaya 42 milyon dolarlık ihracat yaptık. Almanyadan 81 milyon dolarlık ithalat yapıldı -Almanyanın Ankara Büyükelçisi Pohl:


HATAY (A.A) - Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği işbirliğiyle Hatay ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve yatırım fırsatlarını karşılıklı olarak değerlendirebilmek amacıyla Türk-Alman İşbirliği Günü etkinliği düzenlendi.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Ottoman Place Otelde düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin tarihi bir geçmişi olduğunu kaydetti.
     İlişkilerin her geçen yıl ilerlediğini ifade eden Lekesiz, bu kapsamda binlerce ailenin çalışmak için Almanyaya gittiğini ve bugün orada yaşayan 3. kuşağın ülke ekonomisinin yanı sıra, siyasi, sanat, kültür ve spor alanında daha güçlü bir Almanyanın geleceğinin inşasına katkı sağladığını söyledi.
     Türkiyeye yatırım yapan firmalar arasında Alman firmalarının başı çektiğini ifade eden Lekesiz, şunları kaydetti:
     Türkiyede bine yakın Alman ya da Türk-Alman ortaklı firma faaliyet gösteriyor. Bu iyi ilişkiler Hataya da olumlu yansıyor. 2011 yılında Hataydan Almanyaya 42 milyon dolarlık ihracat yaptık. Buna karşılık olarak da Almanyadan Hataya 81 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Halen yürümekte olan mevcut bir işbirliği var. Diliyoruz ki bu işbirliğini katlayarak arttırmak mümkün. Tarım, sanayi, enerji, lojistik ve turizm ilimizin master planlarına yansıyan öncelikli sektörler. Hatayda ki firmaların, yerel yöneticilerimizin, eğitim kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının Almanyadaki meslektaşlarından edineceği birçok bilgi ve deneyim olacaktır. Aynı şekilde oradaki meslektaşların, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hataydan alacağı çok sayıda değerin bulunduğunu biliyoruz.
     Almanyanın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl da Hatayın özellikle bazı sektörlerde çok güçlü olduğunu belirtti.
     Türkiyenin Almanlar için çok cazip bir ticaret alanı olduğunu ifade eden Pohl, Karşılıklı olarak firmaları teşvik ederek Türk-Alman ekonomik ilişkilerini daha da hareketlendirmeyi amaçlıyoruz. Biz Türkiye ile uzun süreli bir partneriz ve hep öyle kalmak istiyoruz dedi.
     Türkiye ile Almanya arasında çok yakın bir siyasi dostluğun bulunduğunu kaydeden Pohl, Türkiyede yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini, Türkiyede bulunan Suriyelilerin barındırılması konusunun Almanyada büyük takdirle karşılandığını söyledi.
     Antakya Ticaret Borsası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuseyri ise Türkiye-Almanya ilişkilerinin olumlu olduğu bir dönemde halen ortadan kaldırılmayan vize sorununun ilişkilere zarar verdiğini belirterek, İki ülke arasındaki ticareti daha da arttırabilmek için vize, serbest ticaret anlaşmaları ve taşıma kotalarında yaşanan sorunların bir an önce giderilmesi gerekiyor dedi.
     Siemens Merkez Türkiye Bölge Yöneticisi Serdar Bozkurt da Alman firmaların Hatayda yatırım yapacak birçok alanının bulunduğunu kaydetti.
     Etkinlikte ayrıca, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Almanyanın Aalen Belediye Başkan Yardımcısı Ursula Barth ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin de birer konuşma yaptı.
     Program, Alman firmaların Türkiye temsilciliklerinin tanıtım videolarının gösterilmesiyle devam etti.
     Büyükelçi Pohl, açılışın ardından Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesizi ziyaret etti.
     Hatayın farklı imkanlara sahip bir şehir olduğunu, Almanyadan gelen yatırımcılara bunu göstermek istediklerini dile getiren Pohl, bu kapsamda Türk-Alman İşbirliği Günü etkinliği düzenlendiğini belirtti.
     Hataydaki din adamlarıyla yemekte bir araya geldiğini ifade eden Pohl, Onların bir arada el ele barış içerisinde Antakyada nasıl yaşadıklarını gördüm. Bu beni son derece mutlu etti. Hatay, tüm bu yapısıyla bir örnektir ve bunun içtenlikle olduğunu görebildim. Aslında Hatayın Türkiyeyi aşabilecek şekilde örnek olmasını, mesela Irak ve Suriye gibi başka ülkelere de örnek olmasını isterdim. Bu şekilde Hatay, birlikte yaşamanın barış, huzur içerisinde mümkün olabileceğini gösteren bir örnektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Salim Taş / Erdal Türkoğlu / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER