Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı

Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı -Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Göğüş: -Fahri konsolosluk özellikle ekonomi alanında ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir araçtır (Fo


ANTALYA (A.A) - Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosluğu, düzenlenen törenle açıldı.
     Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosluğu açılışı dolayısıyla Rixos Downtown Otelde düzenlenen törene Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Göğüş, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Radimir Cacic, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ile Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosu ve Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ile çok sayıda davetli katıldı.
     Törende Cacic ile Tamince, otelin önüne asılan ve üzerinde Hırvatistan Cumhuriyet Konsolosluğu yazılı levhanın üzerindeki örtüyü birlikte açtı.
     Cacic, daha sonra Hırvatistan Cumhuriyet Antalya Fahri Konsolosu Taminceye fahri konsolosluk belgesi verdi.
     Buradaki törenin ardından düzenlenen kokteylde konuşan Göğüş, Türkiye ve Hırvatistanın, aralarında tarihten kaynaklanan yakın dostluk bağlarının bulunduğu iki ülke olduğunu söyledi.
     Türkiyenin Hırvatistanın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Göğüş, o günden bu yana Türkiyenin Hırvatistana her alanda desteğini sürdürdüğünü anlattı.
     Göğüş, siyasi ilişkilere paralel olarak iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin de geliştiğini kaydederek, Türkiye ile Hırvatistanın turizm alanında da iki önemli ülke olduğunu aktardı.
     2011de 40 bin turistin karşılıklı olarak iki ülkeyi ziyaret ettiğini vurgulayan Göğüş, şöyle konuştu:
     Bu rakamın süratle artabileceğine inanıyorum. Fahri Konsolosluk özellikle ekonomi alanında ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir araçtır. Tamimcenin de geçmiş deneyimlerine dayanarak bu ilişkileri her alanda daha ileri götüreceğine eminim. Fahri Konsolosluğun iki ülke için hayırlı olmasını dilerim.
    
     -Hırvatistanın Türkiyedeki 4. fahri konsolosluğu-
    
     Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Cacic de burada olmaktan mutluluk duyduğunu, Hırvatistanın Türkiyedeki 4. fahri konsolosluğunu açtığını söyledi.
     Türkiye ve Hırvatistan arasındaki siyasi ilişkilerin her zaman iyi yönde gittiğini ifade eden Cacic, Türkiyenin Hırvatistanın kuruluşundan bugüne kadar ülkelerine verdiği desteği hiç unutmayacaklarını kaydetti.
     İki ülke arasında ortak bir tarih olduğuna dikkati çeken Cacic, bu ilişkileri farklı platformlara da taşıdıklarını vurguladı.
     İkili ilişkilerin ekonomi alanında geliştirilmesinin daha önemli olduğuna işaret eden Cacic, şunları kaydetti:
     Aslında bir küçük iş kontratı yapmak, binlerce söz söylemekten daha önemlidir. Bugün bu sözler unutulacak ama yarın yaptığınız yatırımlar sayesinde büyüttüğünüz ekonomiler ve yardım ettiğiniz insanlar her zaman bunu hatırlayacaklar. Birlikte bunları konuşmamız gerekiyor. Rixos ve Doğuş grupları bunu yapmaya başladı.
     Tamimceye Hırvatistanın fahri konsolosluğunu verdiklerini bildiren Cacic, Fettah beyi biz artık bir Hırvat olarak görüyoruz dedi.
    
     -Beni orada bir Hırvat gibi görüyorlar-
    
     Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosu Fettah Tamince ise 2004ten bu yana kurum olarak bulundukları Hırvatistanın kendisi için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.
     Ülkede 2005 yılında önemli bir tesisi satın aldıkları ve bunu 2008te açtıklarını hatırlatan Tamince, Hırvatistan gelecekte de önemli yatırımlara hazırlandığımız önemli bir ülkedir. Hırvatistan coğrafi konumu, ülkenin işadamları için bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlıyor dedi.
     Hırvatistanın gelecek seneden itibaren AB üyesi olacağına dikkati çeken Tamince, şöyle konuştu:
     Gerek Hırvatistan Hükümeti gerekse oradaki iş hayatı ile geliştirdiğim diyalogdan dolayı beni orada bir Hırvat gibi görüyorlar. Bu gerçekten beni çok onurlandırdı. Yabancı ülkede yatırım yaparken kendini yabancı hissetmemek, adeta oranın bir müteşebbisi olarak algılanmak çok önemlidir. Biz sadece Hırvatistanın dışındaki ülkelere de yatırım yapan kurumuz ancak iki ülke arasındaki tarihsel birliktelik bizleri farklı noktalara taşıdı. Bu güvenlerinden dolayı Hırvatistan yetkililerine teşekkür ediyorum.
     Hırvatistan ile kurduğu ilişkin kendisine farklı bir misyon getirdiğini anlatan Tamince, Hırvatistanı Antalyada en iyi şekilde temsil edeceğime inanıyorum. Ben Hırvatistana yatırım yapmaya başladığım günden bu yana zaten Hırvatıstanın fahri konsolosuyum dedi.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Hırvatistanın Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER