Hurmayı kuşlardan korumak için ham topluyorlar

Hurmayı kuşlardan korumak için ham topluyorlar -Orduda Trabzon hurması üreticileri, kuşların ağaçtaki meyveye verdiği zararı engellemek için hurmayı olgunlaşmadan topluyor -Ham hurma, pencere kenarlarında bekletilerek olgunlaş


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Orduda Trabzon hurması üreticileri, kuşların ağaçtaki meyveye verdiği zararı engellemek için hurmayı olgunlaşmadan topluyor. Ham hurma, pencere kenarlarında bekletilerek olgunlaştırılıyor.
     Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurmanın ağacından erken toplanmadığı takdirde yaban kuşlarının istilasına uğradığını belirtti.
     Ürünün erken toplanması gerektiğine dikkati çeken Avcı, Kuşlar ağaca geldiğinde sadece tek ürüne zarar vermiyor, tüm ürünleri gezerek gagalıyor. Bu durum da meyvenin çürümesine neden oluyor. Üretici bu yüzden hurmayı kabuğu sertken, olgunlaşmadan topluyor, pencere kenarlarında olgunlaşmasını bekliyor dedi.
     Bölgede hurmanın yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını ve bundan dolayı tam anlamıyla tanınmadığını dile getiren Avcı, şöyle devam etti:
     Hurma, uzmanlarca da çok faydalı olduğu belirtilen bir meyve türü. Birçok üreticimiz bu meyveyi bahçesinde ya da evinin önünde süs bitkisi olarak bekletiyor. Hurma tam anlamıyla da ekonomik bir değer olarak üreticimiz tarafından algılanmış değil. Kivinin üretimine başlandığında da hurmadaki durum söz konusuydu. Ürünün pazar değeri arttıkça üretici bunu daha profesyonel olarak yetiştirmeye başlıyor. Bu ekonomik değer ürünün daha iyi bakılmasına neden oluyor.
    
     -Balık ağları ile hurma ağaçları korunabilir-
    
     Zamanla hurmada gelişim sağlanabileceğini ifade eden Avcı, Bu meyve, çok ekonomik düşünülmemesinden dolayı çok özel bahçeler tesis edilmedi. Eğer hurma için bahçe tesis edilebilirse bunun önlemi alınabilir. Balık ağları ile hurma ağaçları korunabilir. Böylelikle doğada yaşayan kuş sürüleri hurmalara zarar vermez. Üreticinin hurmadan elde ettiği gelir arttıkça ve üretici ürünü geçim kaynağı olarak düşünmeye başladığında önlemleri de almaya başlayacaktır diye konuştu.
     Avcı, hurmanın kivi gibi yaygınlaşacağına ve üreticiler için ikinci ya da üçüncü gelir kapısı olabileceğine inandığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Hurmayı kuşlardan korumak için ham topluyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER