İHHdan Suriyeye yardım kampanyası

İHHdan Suriyeye yardım kampanyası -İHH gönüllüsü Ertürk: Afyonkarahisar İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Suriyede yaşanan insani krize aylardır pek çok alanda yardım ettik


AFYONKARAHİSAR (A.A) - İHH İnsani Yardım Vakfı Afyonkarahisar gönüllüsü Ahmet Ertürk, Afyonkarahisar İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Suriyede yaşanan insani krize aylardır pek çok alanda yardım ettiklerini bildirdi.
     Ertürk, yaptığı açıklamada, bugün Feshanede başlatacakları yardım seferberliğinin yanı sıra pek çok ilde de eş zamanlı basın açıklamaları ve duyarlılık programları yapacaklarını kaydetti.
     Suriyedeki savaş, açlık ve kış soğuğu ve 20 aydır devam eden olaylar nedeniyle Suriye halkının oldukça zor günler yaşadığını ifade eden Ertürk, şöyle konuştu:
     Şehirlerin bombalanması ile halkın büyük bölümü evlerini terk ederek başka şehirlere ve ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Ülke içerisinde 3 milyon kişi evlerini terk etti, ticaret hayatı durma noktasına geldi, hayvancılık ve tarım büyük oranda zarar gördü. Bu sebeple Suriye genelinde 10 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Suriyeli mülteciler Türkiye sınırındaki çadırlarda, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Kış mevsimi nedeniyle çadırlardaki insanlar ciddi sağlık ve barınma problemleriyle karşı karşıya. Bu nedenle Suriyeli mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerekiyor. Mülteci sayısı her geçen gün hızla artarken, yetersiz kalan kamplarda gıda ve diğer ihtiyaçlar da maalesef yeterince karşılanamıyor. Pek çok yerde un bulunamadığından fırınlar hizmet vermiyor. En fazla ihtiyaç duyulan temel gıda malzemeleri, un, şeker, pirinç, bulgur, yağ...
    
     -Gazzede 200 konuttan oluşacak site projesi başlatacağız-
    
     Ertürk, havaların soğumaya başlamasından en çok etkilenenlerin çocuklar ve yaşlılar olduğunu belirtti.
     Kışın gelmesiyle naylon çadırlarda yaşayan mülteciler arasında salgın hastalıkların baş göstermesinin an meselesi olduğunu anlatan Ertürk, şöyle devam etti:
     Mülteciler için acil olarak gıda, battaniye ve çocuklar için kışlık mont, çizme ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Kış yardımları kapsamındaki en acil ihtiyaçlar ise, çadır, battaniye, elektrikli ısıtıcı, kadın iç çamaşır seti, çocuk iç çamaşır seti, kadınlar için içlik, çocuklar için içlik, kaban, mont, ayakkabı, bot, şapka, bere, eldiven ve çorap. Olayların başladığı ilk günden itibaren hem Suriye içerisinde hem de Suriyelilerin sığındığı ülkelerde mültecilere yönelik yardım organizasyonları yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Gazzeye savaşta evlerini kaybetmiş ailelerin barınma sorunlarını gidermek üzere, 200 konuttan oluşacak bir sitenin inşasını kapsayan bir proje başlatacağız. Bu proje için destekleri bekliyoruz. İsrailin Gazzeye düzenlediği hain saldırılarda çok sayıda Müslüman şehit oldu. Bölgede 2000 yılında başlayan ayaklanmadan bugüne kadar yıkılan konut sayısı 5 bini bulmuştur. Evsiz kalan ailelerin yüzde 300e kadar yükselen konut fiyatlarına yatırım yapmaları mümkün olmamaktadır. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve uluslararası anlaşmalarla korunmuş Konut Hakkı, başka herkesin olduğu kadar mazlum Gazzelilerin de hakkıdır ve bu aynı zamanda Filistin Hükümeti için öncelik taşıyan konuların başında gelmektedir.
     Proje kapsamında, 2008 yılında Gazzeye açılan savaş neticesinde evsiz kalan bin 300 kişiye barınak sağlanacağını bildiren Ertürk, 80 ve 100 metrekarelik iki farklı tipten oluşan 200 konutun inşa edileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber İHHdan Suriyeye yardım kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER