Ilısuda Roma dönemine ait oyun maskeleri

Ilısuda Roma dönemine ait oyun maskeleri bulundu -Ilısu Barajı kazı çalışmalarında, gezici tiyatroculara ait olduğu tahmin edilen 2 maske ortaya çıktı -Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Beliktay: Türkiyede çok nadir bulunan maskeler


MARDİN (A.A) - Mardin Müzesi tarafından Ilısu Barajında yürütülen kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait olduğu belirlenen 2 oyun maskesi bulundu.
     Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ilısu Barajında başlatılan kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
     Ilısu Barajı kazı çalışmalarında 2 maskenin ortaya çıkarıldığını ifade eden Beliktay, Eserler Roma dönemine ait. Restorasyonu yapılarak Mardin Müzesinde sergilenecek. O dönem bu bölgede tiyatro olmadığı için, gezici tiyatrolar varmış. Eserlerin o dönem tiyatrolarda kullanılan maskeler olduğu tahmin ediliyor. Eserler 3. yüzyıla ait diye konuştu.
     Beliktay, eserlerin restorasyonunun Mardinde yapıldığını, restorasyon çalışmalarının kısa sürede bitirildiğini kaydetti.
     Maskelerden birinin bronz, diğerinin ise demirden yapıldığını dile getiren Beliktay, şunları söyledi:
     Türkiyede çok nadir bulunan maskeler. Gezici tiyatrolara ait olduğunu tahmin ettiğimiz bu maskeler bölgede ilk ve tek. Türkiyede sayılı bulunan maskeler. Bunlar fazla bulunmadığı için çok önemli. Ilısu Barajındaki kazı çalışmalarında yüzlerce eser çıktı. Bu maskeler en fazla anlam taşıyan ve daha fazla değere sahip olanlar arasında yer alıyor.
     Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da Mardinde antik roma tiyatrosunun bulunmadığını, bu maskelerin Roma döneminde gezici tiyatroların bölgeye geldiğinin bir belgesi olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar-Abdülhalim Çelik / Şengül Oymak
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ilısuda Roma dönemine ait oyun maskeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER