İlk ve Acil Yardım Sempozyumu

İlk ve Acil Yardım Sempozyumu -Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Koşargelir: Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre acil servise gelen hastaların yüzde 86sının acil olmadığı anlaşıldı


GÜMÜŞHANE (A.A) - Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Koşargelir, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre acil servise gelen hastaların yüzde 86sının acil olmadığı anlaşıldı dedi.
     Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) ev sahipliğinde Gümüşhane Valiliği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, devlet ve vakıf üniversiteleri, sağlık meslek liseleri, sivil toplum kuruluşları ve sponsor firmaların katılımıyla düzenlenen İlk ve Acil Yardım Sempozyumu, Sağlık Yüksek Okulu Çok Amaçlı Salonunda başladı.
     Vali Yusuf Mayda, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sağlık personelinin yoğun hasta sayısıyla muhatap olduğunu belirterek, İnsan hayatını koruma, kurtarma ve yaşatmaya yönelik her türlü gayret, her türlü çalışma takdire şayandır. Sağlık hizmeti sabır, gayret ve fedakarlık isteyen bir meslektir. Esasen bu konuda bir toplumsal bilinç oluşturulması, bir farkındalık geliştirilmesi önem arz ediyor diye konuştu.
     Ülkede güzel gelişmelerin yaşandığını ancak stres yönetiminde her geçen gün ciddi açıklar, yetersizliklerle karşı karşıya kalındığını ifade eden Mayda, şöyle konuştu:
     Zaman zaman olumsuzluklar yaşanıyor. Empati olduğu takdirde elbette bu tür sorunlar ortaya çıkmayacaktır veya minimize olacaktır. Ancak bu yönde toplumumuzun gayret göstermesi ve iki kesimin de karşılıklı anlayış içinde davranması önem arz ediyor. Bir yakınımızı acilen hastaneye götürdüğümüz zaman doktorun bizden daha ilgili ve bilgili müdahale edeceğini peşinen kabul etmemiz ve ona işini öğretmeye çalışmamamız gerekiyor. Sağlık personelimizin her ne kadar yorgunsa da biraz daha sabretmesi gerek.
    
     -Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Koşargelir-
    
     Mehmet Koşargelir ise hastane öncesi acil sağlık hizmetleri olarak, hastane acil servisine gelen hastaların yüzde 10unu taşıyabildiklerini kaydederek, Hastaneye gelen hastaların yüzde 30u acil servise geliyor. İstiyoruz ki hastane acil servisine giden hastaların tamamını biz taşıyalım. Hedefimiz budur dedi.
     Acil servise gelen hastaların tamamının gerçekten acil olmadığına dikkati çeken Koşargelir, şunları söyledi:
     Uluslararası öngörülen rakam, hastaların üçte birinin gerçek olduğudur. Ancak Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre acil servise gelen hastaların yüzde 86sının acil olmadığı anlaşıldı. Ama biz üçte bire göre hazırlık yapıp yolumuza devam etmeliyiz. Çünkü acil servise gelen hastaların bir çoğundan tetkik istiyoruz. Hekim olarak emin olamıyoruz. Tetkik istiyoruz ki onun acil olup olmadığına karar verelim. Vatandaş kendisinin acil olup olmadığını anlayamaz. Bu yüzden tüm bu gelişmeleri sağlarken, hem hastane acil servislerinin hem bu servislere hasta getiren hastane öncesi ekiplerin hem de vatandaşlarımızın elbirliği ile hareket etmesinde çok büyük faydalar var.
     GÜ Rektörü Prof Dr. İhsan Günaydın ise sağlık sektörünün bir hizmet sektörü olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığımızın 2003te başlatmış olduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde hastane öncesi sağlık hizmetlerinde paramedikler ve acil yardım teknisyenleri istihdam edilmeye başlandı. Acil ve ilk yardım alanında en fazla öğrenci yetiştiren üniversite olmamız dolayısıyla sorumluğumuzun farkındayız dedi.
     İki gün sürecek sempozyumda, eğitim, hukuki problemler ve özlük hakları, hizmet içi eğitim kursları olmak üzere üç ana başlıkla ilgili bildiriler sunulacak.
    
     Muhabir : Osman Yetim - İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     Yayıncı : Berin Alpaslan
<< Önceki Haber İlk ve Acil Yardım Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER