İnşaatta erkeklere taş çıkartıyor

İnşaatta erkeklere taş çıkartıyor -Sındırgıda 7 yıldır inşaat işlerinde çalışan 24 yaşındaki Ayşe Deniz, kalıp çakıyor, sıva yapıyor, duvar örüyor, fayans, su ve elektrik tesisatı döşüyor -Ayşe Deniz: Kendi paramı kazanıyorum. Oturu


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Balıkesirin Sındırgı ilçesinde 7 yıldır inşaat işlerinde çalışan 24 yaşındaki Ayşe Deniz, adeta erkeklere taş çıkartacak ölçüde, kalıp çakıyor, sıva yapıyor, duvar örüyor, fayans, su ve elektrik tesisatı döşüyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, inşaat ustası eşinin yanında çalıştırdığı işçilere verdiği günlük yevmiyeye 7 yıl önce talip olmasıyla inşaatlarda çalışmaya başlayan Ayşe Deniz, kalıp çakma, sıva yapma, duvar örme, fayans, su ve elektrik tesisatı döşemede adeta erkeklere taş çıkartıyor.
     Bazen eşinden ayrı olarak inşaatlarda ustalık da yapan Ayşe Deniz, yoğun ve zorlu çalışma temposunda yorulmasına rağmen bu işten keyif alıyor.
     Ayşe Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıllık evli olduğunu ve yaklaşık 7 yıldır inşaatlarda çalıştığını belirterek, Kalıp çakıyorum, duvar örüyorum, sıva yapıyorum, su ve elektrik tesisatı döşüyorum. Fayans döşeme işi bile yapıyorum. Çok yorucu ama alışınca, bunun da ekmeğini yiyince yorucu gelmiyor dedi.
     Köyden ilçeye göç ettiklerini ve hayatın zor şartlarını, para kazanmanın güçlüğünü burada öğrendiğini anlatan Deniz, şöyle devam etti:
     Ameleye vermektense bugünün parasıyla günlük 40 liralık yevmiyeyi, ben alayım istedim. İnşaat ustası eşimin yanında çalışmaya başladım. Öğrenmesi ve yapması zor oldu ama başardığıma inanıyorum. Birçok inşaatı eşimle yaptık. Birçok ailenin sıcak yuvasında, duvarında, sıvasında, temelinde bizim emeğimiz var. Bir memur ya da işçinin nasıl işine gitme zorunluluğu varsa ben de aynısını düşünüyorum. Kendi paramı kazanıyorum. Oturup eşimden bir şey beklemiyorum. Kimseye muhtaç olmuyorum. Bundan daha güzel bir şey var mı- Sağlığım yerinde ve çalışıyorum.
     İnşaatta çalıştığı için hem övgü hem de eleştiriler aldıklarını vurgulayan Deniz, Evde oturan kadınlara hayret ediyorum, nasıl zaman geçiriyorlar diye. Çalışıyoruz, kazanıyoruz ve harcıyoruz. Kendimize ait bir eve de başladık. Huzurluyum, çünkü kazanıyorum. Bazen usta olarak çalışıyorum. Bu durumlarda günlük yevmiyem 60 liraya çıkıyor dedi.
    
     -Günde iki erkeğin yapacağı işi tek başına yapıyor-
    
     Ayşe Denizin eşi Orhan Deniz ise eşinin inşaatta güzel ve verimli çalıştığını dile getirerek, Günde iki erkeğin yapacağı işi tek başına yapıyor. İşi öğrendiği için inşaatları onunla yapmak hem keyifli hem kolay oluyor. Saat 17.00 olunca mesaim bitti demiyor, benimle çalışıyor, ter döküyor. Yorulmasına üzülüyorum ancak kendi istiyor. Bazen izin veriyorum ama evde oturamıyor, öğlen olmadan yanıma geliyor diye konuştu.
     Deniz, gün boyunca inşaatta çalıştıkları için akşam eve gittiklerinde ve izin günlerinde temizlik, bulaşık ve yemekte eşine yardımcı olduğunu anlatarak, Birlikte omuzluyoruz, hayatın tüm yükünü. 7 yaşında çocuğumuza iyi bir gelecek hazırlamak istiyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber İnşaatta erkeklere taş çıkartıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER