İrlandalı kadınların öldürülmesiyle ilgili dava

İrlandalı kadınların öldürülmesiyle ilgili dava -İzmirde geçen yıl iki İrlandalı kadını öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan genç ile kendisine yardım ettiği öne sürülen babasının yargılandığı davada, babanın tahliye talebi reddedildi


İZMİR (A.A) - Aydının Kuşadası ilçesinde arkadaş olduğu 16 yaşındaki İrlandalı kızla evlenmesine karşı çıktıkları gerekçesiyle kızın annesi ve arkadaşını İzmirde boğazlarını keserek öldürdüğü iddia edilen R.Ç. ile kendisine yardım ettiği öne sürülen babası E.Çnin yargılanmasına devam edildi.
     İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar R.Ç. ve E.Ç ile tarafların avukatları katıldı. Cinayetleri işlediği iddia edilen sanık R.Ç, duruşma öncesi salonda bulunan izleyicilere jest ve mimiklerde bulunması üzerine mahkeme başkanı tarafından uyarıldı.
     Duruşmanın başında, mahkeme heyetince, sanık R.Çnin İstanbul Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesinden gelen ve kemik yaşının 22 olduğunu belirten rapor ile cep telefonunun arama bilgilerini içeren HTS raporu okundu.
     Cinayete yardım etmekle suçlanan baba E.Ç, duruşmada yaptığı savunmada, olayla alakasının olmadığını ileri sürerek, Suçsuzum. Yönlendirilen gizli tanığın verdiği ifadeye göre tutuklandım. Adalete güveniyorum, masumum. Gizli tanığın dinlenmesini istiyorum. Keşke bu olay hiç yaşanmasaydı dedi.
     Sanık R.Ç. ise Gizli tanık varsa dinlensin. Adalete güveniyorum. Babamın suçla alakası yoktur. Gizli tanığın beyanları, hiçbir şeyi tutmuyor. Bu, kendi sorunumdur. Babam bir senedir boşu boşuna yatıyor. 6 kardeşim var ve okuyorlar ifadelerini kullandı.
     Mahkeme heyetinin olayın gerçekleştiği saati sorduğu R.Ç, Cezaevi psikolojisi içinde olduğum için saati hatırlamıyorum. MOBESE beni ormanın içine girerken görüyor, ama babam görünmüyor. Elinizi vicdanınıza koyun, babam bir senedir boşuna yatıyor diye konuştu.
     Önceki duruşmalarda her iki sanığın avukatlığını üstlenen Aydoğan Yolyapan, mahkeme başkanının iki sanık arasında menfaat çatışması bulunduğu kararı doğrultusunda oğul R.Çnin avukatlığından çekildiğini ve sadece baba E.Çnin avukatlığını yapacağını bildirdi.
     Avukat Aydoğan, duruşmada, müvekkili E.Çnin, gizli tanığın ifadesi doğrultusunda tutuklandığını, ancak gelen HTS raporlarına göre E.Çnin olayın gerçekleştiği saatlerde iş yerinde olduğunu, diğer sanık R.Çnin telefonundan olayın olduğu bölgeden sinyaller alındığına dikkati çekerek, yönlendirildiğini düşündükleri gizli tanığın ifadesinde çelişkiler bulunduğunu ileri sürdü ve müvekkilinin adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmasını talep etti.
     İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka ise sanık avukatınca dile getirilen gizli tanığın yönlendirildiği iddiasına ilişkin, DNA raporunda, olay yerinde ve maktullerin üzerinde başka bir şahsın DNAsı bulundu. Kalıntıların baba-oğul ilişkisinde olduğu tespit edildi dedi.
     Mahkeme heyeti, avukat Aydoğan Yolyapanın vekillikten çekilmesi nedeniyle sanık R.Ç. için avukat görevlendirilmesi ve HTS raporlarının bilirkişi incelemesine sunulması ile gizli tanığın dinlenmesi için gerekli ortamın sağlanmasına karar verdi.
     Sanık E.Çnin tahliye talebini de reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. Duruşma sonunda İrlandalı ailelerin avukatlığını üstelenen Barış Kaşka, polis gözetiminde adliyeden ayrıldı.
     Kuşadasında, 18 Ağustos 2011de, 15 yaşındaki İrlandalı S.G, annesi Marion Elizabeth G. (54) ve arkadaşı Cathy Dinsmoreden (50) haber alamayınca polise haber vermişti. Polis, genç kızın sevgilisi olduğu öğrenilen R.Çnin (17) ifadesini almıştı. Çelişkili ifadeler veren R.Ç, iki kadını İzmirde öldürdüğünü itiraf etmiş, İzmirin Buca ilçesindeki ormanlık alanda kadınların cesetleri bulunmuştu. R.Ç, İzmir Adliyesinde tutuklanarak Bergama Çocuk Tutukevine gönderilmişti. R.Çnin tasarlayarak iki kişiyi kasten öldürdüğü gerekçesiyle iki defa ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmasını isteyen savcı, zanlının olay tarihinde 15-18 yaş grubuna dahil olması nedeniyle bu cezanın TCKnın 31/3. maddesi gereğince indirilmesini, iki kez 18 ile 24 yıl arasında hapis cezası verilmesini talep etmişti.
     İzmir 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, müşteki avukatı Kaşka, olayla bağlantısı olduğu iddiasıyla sanık R.Çnin babası E.Çnin de tutuklanması gerektiği yönünde talepte bulunmuş, baba E.Ç. de tutuklanmış, hakkında İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış, dosyanın birleştirilmesine karar verilmişti.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber İrlandalı kadınların öldürülmesiyle ilgili dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER