İş Güvenliği Uzmanı Çoban:

İş Güvenliği Uzmanı Çoban: -Çalışanların sağlık ve güvenliklerini korumak temel, anayasal bir haktır. İş sağlığı ve güvenliği dünyada en önemli konular arasında yerini almıştır


KIRIKKALE (A.A) - İş Güvenliği Uzmanı ve isgdunyasi.comun yöneticisi Orkun Çoban, çalışanların sağlık ve güvenliklerini korumanın temel, anayasal bir hak olduğunu, iş sağlığı ve güvenliğinin dünyada en önemli konular arasında yerini aldığını söyledi.
     Çoban, yaptığı açıklamada, Türkiyede bu konuda özellikle AB uyum süreci doğrultusunda 2003 yılı Aralık ayından itibaren günümüze kadar pek çok yasal düzenleme yapılmasına rağmen, iş kazaları sayısında artış yaşandığını belirterek, yasal düzenlemelerin ilgili tarafları memnun etmemesi ve sürecin bir türlü istenilen sonuca ulaşmaması bu alanda çalışan İşçi Sağlığı Güvenliği (İSG) profesyonellerini de ciddi ölçüde hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.
     Türkiyenin, dünyada en fazla iş kazalarının ve bu kazalar sonucu ölümlerin yaşandığı ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:
     Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta ve her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu da günde sabah çalışmak için evinden çıkan 4 işçimizin aksam evine dönememesi demektir ve çok acı bir durumdur. Nedeni ne olursa olsun insan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Her şeyi kanıksamaya alışmış olan toplumumuz artık kafasını kaldırıp bazı şeylere dur demesini bilmelidir. İş verenler iş yerlerinde pozitif güvenlik kültürü oluşturmadıkça ne kadar yasal düzenleme yapılsa da yeterli olmayacaktır. Eğer kuruluş bünyesinde yapılan çalışmalar sistematik değil ve çalışan da alınan önlemler karşısında yeterince bilinçte değilse, sorun artarak devam edecektir. Bu noktada başta işveren ve yöneticilere olmak üzere iş güvenliği uzmanlarına büyük iş düşmektedir. Yeni çıkan 6331 nolu iş sağlığı ve güvenliği yasası beklentiyi karşılamadığı gibi tüm sorumluluk uzmana atılmış ve kolay yol seçilmiştir. Hem alınacak önlemler hem de çalışanın bilgi ve becerisinin artırılması konusunda yöneticilerin ciddi olarak eğitim almaları gerekmektedir. Önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek iş yerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilirsek olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz. Tabii bu çalışma bir ekip çalışması olmalı ve tüm ekip uyumlu bir şekilde çalışmalıdır.
     Çoban, iş verenlerin bu çalışmalara öncülük etmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kazalar sonucu ortaya çıkan maddi kayıpların, kazaların önlenmesi için yapılan harcamaların 5 katı olduğu unutulmamalıdır. İş kazalarının önüne geçmenin tek yolu iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilenmektir, dolayısıyla da bu konuda eğitim ve bilgi paylaşımı çok önemlidir. Bizler İSG Dünyası olarak kurmuş olduğumuz forum sitesinde uzman ve uzman adayı arkadaşlarımıza tamamen gönüllü olarak bu hizmeti vermeye çalışmaktayız. Hiçbir ticari kaygı taşımadan sorularına cevap vermekteyiz. http://www.isgdunyasi.com kurulalı daha çok kısa bir zaman olmasına rağmen sektörde yerini almış olup şimdiden iş güvenliğinin sesi olmuştur. Yönetim kadrosunda yurdun çeşitli illerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Konya ve Kırıkkaleden arkadaşlarımız yer almaktadır. Hedefimiz bir oda kurulması çalışmalarını yürütmek, desteklemek ve uzman arkadaşlarımızın problemlerinin güçlü bir çatı tarafından çözülmesine destek olmaktır. Sorun hepimizin sorunu. Tüm İSG gönüllülerini ve tüm İSG profesyonellerini bu birliğe destek olmaya çağırıyoruz.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber İş Güvenliği Uzmanı Çoban: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER