Isı stresi yaşayan inek az süt

Isı stresi yaşayan inek az süt veriyor -Yüksek sıcaklardan etkilenen ineklerde süt veriminin yüzde 30lara kadar düştüğü ve halk arasında tohum tutmaması olarak bilinen döl düşüşü nedeniyle gebe kalmama vakalarında artış yaşand


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Yüksek sıcaklar nedeniyle ısı stresi yaşayan ineklerde süt üretiminin yüzde 30lara kadar düştüğü ve halk arasında tohum tutmaması olarak bilinen döl düşüşü nedeniyle gebe kalmama vakalarında artış görüldüğü belirtildi.
     Aşırı sıcaklar, insanların yanı sıra hayvanları da olumsuz etkiliyor. Süt ihtiyacının karşılanmasında en çok yararlanılan ve yüksek sıcaklardan en çok etkilenen hayvanların başında gelen inekler de ısı stresi yaşıyor. Bunun sonucunda da bir ineğin süt verimi düşerken, gebe kalamama olayları da görülebiliyor.
     Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve fakülteye bağlı Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ineklerin yüksek sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında hem kendi yaşamlarını sürdürmek, hem de süt ve buzağı vermek zorunda olduğunu söyledi.
     Buna bağlı olarak da bu aylarda ineklerin beslenmesinin yaşam payı ve verim payı diye iki şekilde sağlandığını belirten Şentürk, İnekler için en ideal ısı aralığı 12-17 arası. Sıcaklık yazın özellikle 30 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda bu hayvanlarda ısı stresi başlıyor ve böyle olunca dilleri dışarda, sık sık soluma görülüyor dedi.
    
     -Süt veriminde düşüş, hastalıklarda artış yaşanıyor-
    
     Isı stresi yaşayan ineklerin süt veriminde ani düşüşlerin kaydedildiğini anlatan Şentürk, şöyle devam etti:
     Ortalama bir inekte yüzde 30 oranında verim düşüşü yaşanıyor. Ayrıca ineklerde, halk arasında tohum tutmaması diye bilinen, döl düşüşü yaşanmasıyla gebe kalmama da meydana geliyor. Yüksek ısı durumunda bu hayvanların genelde yem alma kapasiteleri azalır. Hatta bazı metabolik hastalıklar bile ortaya çıkar. İneklerin yemek yedikten sonra geviş almaları gerekiyor. Bunu genelde yatarak yaparlar. Ancak yüksek ısı ve nem durumlarında birçoğu yatmaz, ayakta kalmayı tercih eder. Çünkü yatınca akciğerleri basınç yapar ve böyle olunca daha fazla solunum ihtiyacı olacaktır. Yatıp dinlenemeyen bu hayvanlarda geviş alma azalacaktır ve bu da bazı ön mide ve meme hastalıklarının oluşmasına neden olacaktır.
     Bu durumun işletmeleri zarara uğrattığını dile getiren Prof. Dr. Şentürk, Hayvancılık, özellikle Ege, İç Anadolu, Güney Marmara ve Akdenizdeki işletmelerde endüstri haline geldi. Hayvanların sıcaklardan etkilenmemesi için özel birtakım planlamalar yapıyoruz. İşletmecilere güneş geçirmeyen örtü kullanmalarını ve sıcaklarda hayvanları birkaç kez yıkamalarını tavsiye ediyoruz diye konuştu.
     Şentürk, söz konusu önlemlerin ısı stresini tamamen ortadan kaldırmadığını, hayvanların kendilerini toparlamasının eylül sonlarını bulduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Isı stresi yaşayan inek az süt Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER