Isı yalıtımının önemi

Isı yalıtımının önemi -GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sarı: Dünya ülkelerinin bina yalıtımıyla enerji tasarrufu sağlama çabası içinde Türkiyenin de yerini alabilmesi için ısı yalıtım sistemlerine gereken


TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sarı, Dünya ülkelerinin bina yalıtımıyla enerji tasarrufu sağlama çabası içinde Türkiyenin de yerini alabilmesi için ısı yalıtım sistemlerine gereken önemin verilmesi gerekmektedir dedi.
     Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde artan nüfus ve sanayileşmeden kaynaklanan enerji ihtiyacının ülkenin kısıtlı kaynaklarıyla karşılanamadığını, enerji üretimi ve tüketimi arasındaki farkın hızla büyüdüğünü söyledi.
     Mevcut enerji kaynaklarından daha etkin biçimde yararlanılması gerektiğini belirten Sarı, Enerji talebindeki hızlı artışın karşılanması için, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin verimli bir şekilde depolanması ve ihtiyacı karşılayacak en uygun dönüşümlerin geliştirilmesi yararlı olacaktır diye konuştu.
     Enerji tasarrufunun ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacağını vurgulayan Sarı, Enerji depolama konusundaki çalışmalar, yalnızca bizim gibi enerji ihtiyacında dışa bağımlı ülkelerde değil çok sayıda gelişmiş ülkelerde de rağbet görmektedir ifadelerini kullandı.
     Faz değişimi yoluyla enerji depolayan maddelerin bina ve seralarda kullanıldığını aktaran Sarı, şunları kaydetti:
     Enerji tüketimimizin yüzde 35-40ının binalarda tüketilmesi ve bu oranın yüzde 85inin ısıtmada kullanılması, yapılarda bina yalıtımına gereken önemin verilmeyişinden kaynaklanmaktadır. Bu da ısı yalıtımının önemini daha da arttırmaktadır. Dünya ülkelerinin bina yalıtımı ile enerji tasarrufu sağlama çabası içinde Türkiyenin de yerini alabilmesi için ısı yalıtım sistemlerine gereken önemin verilmesi gerekmektedir.
     Sarı, Türkiyede son yıllarda ısı yalıtımı konusuna önem verilmeye başlandığını sözlerine ekledi.
     Prof. Dr. Ahmet Sarı, Kimya alanında, faz değişimi yoluyla enerji depolayabilen yeni ve üstün özelliklere sahip maddelerin üretimi ve değişik uygulamalarda kullanım potansiyellerinin belirlenmesi ve adsorpsiyon/biyosorpsiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları dolayısıyla TÜBİTAKın Teşvik Ödülüne layık görülmüştü. Sarı, ödülünü 27 Aralık 2012de düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün elinden almıştı.
    
     Muhabir: Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Isı yalıtımının önemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER