Ispartadaki uçak kazası

Ispartadaki uçak kazası -2007de meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ eski ortaklarından Yavuz Çizmeci, Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebeb


ISPARTA (A.A) - Ispartada 2007de meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili, Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ eski ortaklarından Yavuz Çizmeci Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme iddiasıyla yargılanmaya başlandı.
     Isparta Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Yavuz Çizmeci ile avukatı ve kazada ölenlerin yakınlarının avukatları katıldı. Duruşmada savcılık, Çizmeci hakkında hazırlanan iddianameyi okudu.
     Çizmeci, daha sonra yaptığı savunmasında, kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Rahmetli olanların yakınlarının acıları var. Giden canları ve geride kalanların acılarını hiçbir şey telafi edemez. Bu insanların maddi manevi mağduriyetleri var. Konu son derece hassastır. O nedenle gerçeğin ortaya çıkması gerekir. Alınacak karar, bundan sonra benzeri bir olayın yaşanmamasını sağlayacaktır dedi.
     Havacılığın sıfır toleransın dışında hiçbir toleransı kabul etmeyeceğini belirten Çizmeci, Çünkü havacılık ciddi sorumlulukları olan bir iştir ve doğrudan insan hayatı ile ilgilidir. Bu nedenle sıfır toleransı ve yüzde 100 uçuş güvenliğini imkanlı kılacak her türlü teknolojik gelişme ve kural günlük havacılık hayatına uygulanmaktadır diye konuştu.
     Kendisi için en önemli şeyin uçuş güvenliği olduğunu vurgulayan Çizmeci, Yavuz Çizmecinin ortağı ve yöneticisi olduğu şirketlerde uçuş güvenliğinden taviz verilemez. Buna müsaade edilemez dedi.
     Çizmeci, kaza kırım raporu, bilirkişi raporu ve pilotlarla yaptığı değerlendirmeler sonucunda kazanın pilotaj hatası nedeniyle olduğunun ortaya çıktığını öne sürerek, şöyle konuştu:
     Eğer bir uçakta arıza varsa, pilot o uçağı uçurmaz. Hem kendi canı hem de yolcuların ve mürettebatın canı söz konusu. Bunu kimse riske edemez. Ancak işin ilginç yanı kokpit ses kaydını yapan CVR cihazının çalışmıyor olması. Bu cihazdan bizim depomuzda 3 tane daha yedek vardı. Değiştirmesi de 5 dakikalık iş. Yani pilot bunu tespit eder, teknik ekip de 5 dakikada değiştirirdi. Ama arıza göstermeyen bir alet, kaza sonrası arızalı deniliyor. Bunu ne pilot ne teknisyen bilir. Onun için yeni bilirkişi incelemesinin şart olduğunu söylemek istiyorum.
     Savunmanın ardından müşteki ve sanık avukatları davanın, kaza ile ilgili görülen diğer dava ile birleştirilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti de, uçak kazası ana davasıyla mevcut davanın birleştirilmesine, sanığın duruşmadan vareste tutulma talebinin ise reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.
    
     -Olayın geçmişi-
    
     İstanbuldan Ispartaya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007de, Ispartanın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7si mürettebat 57 kişi ölmüştü.
     Davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesinde 21 Martta görülen 15inci duruşmasında uçak kazasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, pilotlar Serhat Özdemir ve Tahir Aksoy, asli kusurlu olarak tespit edilmişti.
     Kazada ölen yolcuların yakınlarının Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞnin eski ortaklarından Yavuz Çizmeci hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, Çizmeci hakkında da dava açılmıştı.
     (DG-HS-TNC)
<< Önceki Haber Ispartadaki uçak kazası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER