Isparta Emniyet Müdürü Or:

Isparta Emniyet Müdürü Or: -Yapılan denetimlerde temel amacımız sürücülerde davranış değişikliği oluşturmaktır


ISPARTA (A.A) - Isparta Emniyet Müdürü Mehmet Or, yaptıkları denetimlerdeki temel amaçlarının sürücülerde davranış değişikliği oluşturmak olduğunu bildirdi.
     Or, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların karayollarında güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak, meydana gelen trafik kazalarını azaltmak, trafik kazaları nedeniyle meydana gelen can kaybını ve ekonomik kayıpları önlemek amacıyla denetim faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüldüğünü kaydetti.
     Trafik ortamında insan yaşamının ve sağlığının korunması, maddi kayıpların azaltılması için tehlikeli sonuçları olabilecek davranışların en aza indirilmesi gerektiğini vurgulayan Or, şöyle devam etti:
     Türkiyede yüksek hızda araç kullanma davranışı, kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya etkide bulunan çok önemli bir ihlaldir. Ayrıca yüksek hızda seyreden bir araç, durmasını gerektiren bir engelle karşılaştığında bir yandan daha fazla mesafeye ihtiyaç duymakta, bir yandan da sürücünün durmak için gerekli tepkiyi verme süresi içinde aracın kat edeceği mesafe arttığından mevcut mesafenin bir kısmı yine hız nedeniyle yutulmaktadır. Kullanılan araç ne kadar yüksek hızla seyrediyorsa çarpma anında transfer edeceği mekanik enerji de o kadar yükselmekte, kaza anında bu enerjinin transfer edildiği araç, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engel o kadar zarar görmektedir.
     Saatte 80 kilometre hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin hayatını kaybetme ihtimalinin saatte 30 kilometre hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Or, şunları kaydetti:
     Yayalar ve bisikletliler gibi daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte, yayaların kendilerine 30 kilometre ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali yüzde 90 iken, aracın saatte 45 kilometre hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali yüzde 50ye düşmektedir. Belirtilen bilimsel veriler ışığında Isparta il merkezinde trafik güvenliğini sağlamak amacıyla radarla hız kontrolleri yapılmaktadır. Yapılan denetimlerde temel amacımız sürücülerde davranış değişikliği oluşturmaktır.
     Açıklamada hız limitlerinin İstanbul Caddesi, Kol Çelik Kavşağı ile Çünür Kavşağı arasında ve 142. Cadde, Migros Kavşağı ile Dostpet Kavşağında 70; Gölcük yolu ve İspaş Kavşağı ile 106 Cadde, Demir Köprü kavşağı ile Dostpet Kavşağı arasında 50; Antalya yolu, Dostpet Kavşağı arasında ise 70 kilometre olduğu bildirildi.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Isparta Emniyet Müdürü Or: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER