İzmirde tuvaleti olmayan tek cami

İzmirde tuvaleti olmayan tek cami -Yaklaşık 500 yıl önce Yakup Bey tarafından yaptırılan Hisar Camiinde tuvalet bulunmaması cemaati sıkıntıya sokuyor -Hisar Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dündar: -Camimizin kullanım alan


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - İzmirde yaklaşık 500 yıl önce Yakup Bey tarafından yaptırılan Hisar Camiinde tuvalet bulunmaması cemaati sıkıntıya sokuyor.
     Hisar Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hisar Camiinin İzmirin en eski camilerinden olduğunu belirtti.
     Camide en büyük sorunun tuvalet ve abdest alma yeri olduğunu kaydeden Dündar, şöyle konuştu:
     Camimizin kullanım alanları işgal edilmiş. Tuvaletsiz cami olur mu- Burası İzmirin en hareketli bölgesi. Bayanların abdest alacak yeri yok. Caminin bazı kullanım alanları yıllar öncesinde elden çıkmış. Caminin ön tarafında iki şadırvanımız var. Bu şadırvanların kullanımı camiye, mülkü vakıflara ait. Şadırvanların etrafı işgal edildiği için kimse orada abdest alamıyor. Caminin önündeki tuvalet de vakıflara ait. Vakıflar buraları işletmecilere kiralamış, biz kullanamıyoruz. Camimizin tuvaletinin olmaması, buraya gelen cemaat için büyük sıkıntı.
     Cami görevlisi İbrahim Yavuz, tuvaletin yanı sıra kadınların abdest alabilecekleri bir yerleri olmadığını, kadınlar için PVCden kapalı bir yer yaptıklarını ifade etti.
     Tuvalet soranlara yok dediklerinde vatandaşların şaşkınlığını gizleyemediğini belirten Yavuz, Cemaatten çok tepki alıyoruz dedi.
     Cemaatten Ahmet Durgut ise Hisar Camisinin bulunduğu bölgenin İzmirin en hareketli yerlerinin başında geldiğini ifade ederek, caminin günün her saatinde namaz kılmak ve ziyaret için gelen turistlerle dolup taştığını kaydetti.
     Şerif Ali Şengül ise İzmir dışından gelenlerin ilk görmek istedikleri yerlerden birinin Hisar Camisi olduğunu kaydetti.
     Şengül, 40-50 yıldır burada namaz kılıyorum. Hisar Camisi ben bildim bileli tuvaletsiz. İzmir dışından özellikle sabah namazı için gelenler burada tuvalet bulmadığı için namaz kılamıyor. Tuvalet olmayınca abdest alamıyor. Caminin ön tarafında bir tuvalet var. Vakfın malı olan bu tuvaleti özel kişiler işletiyor. Akşam belli saatten sonra kapanıyor diye konuştu.
    
     -Bakanlar konuyla yakından ilgileniyor-
    
     İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü Yatırım Emlak Şube Müdürü Ahmet Aydın, caminin dışında bulunan tuvaletin mülkünün vakıflara ait olduğunu, burayı ihaleyle bir işletmeciye kiraladıklarını söyledi.
     Dönerciler tarafından kullanılan şadırvanın etrafının belediye mülkünde olduğunu belirten Aydın, Dört metrekarelik şadırvanlar bize ait. Etrafı belediyenin olduğu için buraları işletmelere kiralamış dedi.
     Ahmet Aydın, tuvalet sıkıntısının çözümü için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın yakından ilgilendiğini kaydederek, şunları söyledi:
     Tuvalet için ön tarafta vakıflara ait dükkanlar var. Buradaki iki dükkanı tuvalete dönüştürmek için hazırladığımız projeyi Sit Kuruluna gönderdik. Kurul, tuvaletin kapılarının caminin bahçesine doğru açılmasını isteyerek projeyi onaylamadı. Kurulun istediği gibi projeyi yeniden hazırladık. Şu anda onay aşamaları sürüyor.
    
     -Hisar Camii-
    
     Geçen yıl restore edilen Hisar Camii, 1596da Yakup Bey tarafından yaptırıldı. Kesme taşlardan inşa edilen caminin içi Osmanlı süsleme sanatının en güzel örneklerini sergiliyor. Minaresi tek şerefeli Hisar Camiinin ortasındaki merkezi büyük kubbe sekiz adet büyük ayak (kolon) üzerinde duruyor. Büyük kubbenin sağ ve solunda üçer adet büyük, cemaat yerinde ise 7 tane küçük kubbe bulunuyor. Mermer olan minberi, yapıldığı dönemin süsleme sanatlarını taşıyor.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber İzmirde tuvaleti olmayan tek cami Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER