İzmir acil aramalarda İngiltereyi örnek alacak

İzmir acil aramalarda İngiltereyi örnek alacak -İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Sofuoğlu: Acil durumda hangi numara aranırsa arasın, ilgili kuruma ulaşılmasına olanak sağlayan, İngilterede yerleşik sistemin Türkiyede uygulanabilmesi


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı ve Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, acil durumda gelen aramaların ilgili kuruma ulaşılmasına olanak sağlayan, İngilterede yerleşik sistemin Türkiyede uygulanabilmesi için proje geliştirdiklerini belirterek, Ambulans, polis ve itfaiye personelinin aynı ortamda olmasını gerektirmeyen projenin denemelerine bu ay İzmirde başlanacak dedi.
     Sofuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede ambulans, polis, itfaiye ekiplerine yönelik acil aramaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.
     Acil çağrı uygulamalarının dünyanın çeşitli ülkelerinde ihtiyaca uygun olarak düzenlendiğini ifade eden Sofuoğlu, Türkiyede uygulamak üzere İngilterede sürdürülen acil çağrı uygulamasına yönelik de araştırmalar yaptık. İngilterede yerleşik sistemde, acil durumlarda 999 veya 112 numaralı telefonu arayanlar doğrudan British Telecoma ulaşıyor, telefona cevap veren görevli, arayan kişiyi ambulans servisi, polis merkezi veya itfaiye merkezine aktarıyor diye konuştu.
     İzmirde, İngilterede sürdürülen uygulamayı örnek aldıklarına işaret eden Sofuoğlu, şunları söyledi:
     Örnek almaya çalıştığımız Londra, dünyanın en eski ve köklü ambulans servisine sahip. Ambulans servisi, polis ve itfaiye, Londrada da Türkiyede olduğu gibi ayrı binalarda ve yerlerde görev yapıyor ancak bu merkezlerin hepsine kolaylıkla ulaşılabiliyor. Londrada merkezler arasında ortak bir bilgisayar sistemi bulunuyor, gerektiğinde ambulans, polis ve itfaiye birimleri birbirlerine her türlü veriyi saniyeler içinde aktarıp birlikte hareket edebiliyorlar. İzmirde de altyapı ve yazılımlarımızı bu şekilde tamamladık. İzmir 112 ve 155 merkezleri şu haliyle Türkiyenin en modern ve teknolojik açıdan gelişmiş merkezleri. Devletimiz bu merkezlere büyük yatırımlar yaptı. Londra ambulans servisinin binası, İzmirdekinden daha büyük ve gelişmiş değil. Eksik olan bu merkezler arasında ortak bir bilgisayar sistemiydi. Onu da tamamlamak üzereyiz.
    
     -Veri transferleri başlayacak-
    
     Sofuoğlu, İngiltere modeli üzerinde sürdürdükleri çalışmalarda Londra Ambulans Servisinden Robert Dobson ile görüş alışverişinde bulunduklarını, İzmire davet ettikleri Dobsonun İzmir 112 Ambulans Servisi (İZAS) binasında incelemelerde bulunduğunu bildirdi.
     Dobson ile yaptıkları görüşmelerde, İngilterede sürdürülen sisteminin uygulanabilir olduğunu gördüklerini dile getiren Sofuoğlu, şunları kaydetti:
     Acil durumda hangi numara aranırsa arasın, ilgili kuruma ulaşılmasına olanak sağlayan, İngilterede yerleşik sistemin Türkiyede uygulanabilmesi için proje geliştirdik. Ambulans polis ve itfaiye personelinin aynı bina içinde olmasını gerektirmeyen projenin denemelerine, bu ay İzmirde başlanacak. İzmirde ambulans, polis ve itfaiyenin farklı farklı operasyonları ve son derece modern binaları var. Hepsini aynı fiziki mekanda tutmak işleri güçleştirecektir. Türkiyede ilk kez bu altyapıyı sağladık. Polis, ambulansımızın nereye gittiğini izleyebilecek, şehirdeki kamera görüntülerinden yararlanabileceğiz. Yanlış bir çağrı geldiyse tek tuşla ilgili kuruma bağlayacağız. Gerektiğinde emniyet ve ambulans merkezleri ve ekipleri bilgisayar sistemi üzerinden bilgi ve görüntü aktarabilecekler. Yerel bazda projeyi hayata geçirip, deneme sonuçlarını Sağlık Bakanlığına sunacağız.
     Sistemin, acil çağrı alınan tüm numaraları kapsayacağını vurgulayan Sofuoğlu, Vatandaş, yanlışlıkla 112 yerine 155i arayabilir. Bir tuşa basarak, çağrıyı anında muhatabına yönlendirmeyi planlıyoruz. Bu ay merkezler arasında deneme bazında veri transferlerine başlayacağız. Daha sonra itfaiye 110u da bu sisteme dahil etmeyi düşünüyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber İzmir acil aramalarda İngiltereyi örnek alacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER