Juliopolis Antik Kentinde kazı çalışmaları

Juliopolis Antik Kentinde kazı çalışmaları -Nallıhanın Çayırhan beldesindeki Juliopolis Antik Kentinde, 4 yıldan bu yana yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 400 mezar odasına ulaşıldı -Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Arslan:


ANKARA (A.A) - Yaşar Tonbak - Nallıhanın Çayırhan beldesinde, 4 yıldır süren Gülşehri alanı Juliopolis Antik Kentinde 400 dolayında mezar odasına ulaşıldı.
     Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan başkanlığında arkeolog Mustafa Metin, Tolga Çelik ile antropolog ve restoretörlerle birlikte 10 teknik eleman ve 35 kişi ile sürdürülen kazılarda, bugüne kadar 6 değişik tipte 400 dolayında mezar odasına ulaşıldığı belirtildi.
     Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü ve Kazı Ekip Başkanı Melih Arslan, kazılarda bugüne kadar oda mezar, sanduka mezar, lahit mezar, laginos mezarlar ve basit mezarlar olmak üzere 6 değişik tipte mezara rastlandığını belirterek, açılan mezarlardan çok sayıda tarihi eserin çıktığını, bu eserlerin tamamının Anadolu Medeniyetleri Müzesinde temizlikleri ve bakımlarının yapılmasının ardından muhafaza edildiğini söyledi.
     Melih Arslan, Juliopolis Antik Kenti Nekropolünde sürdürülen kazılarda, nekropolün hemen üst kısmında zirvede kazı alanı içinde Türkiyede sadece Antakyada bulunan Paul Kilisesinin bir benzeri ve küçük bir modeline rastlandığını belirterek, Ortaya çıkan kilisenin, Hristiyanlık yılları kilisesi olduğu anlaşılırken, kilisenin içinde vaftiz çukuru ile apsis, girişinde de çeşitli oyma kayalar bulunuyor. Kilisede yapılacak kapsamlı bir çalışma ile her yönüyle kilise ortaya çıkarılmış olacak dedi.
     Kazıların halen sürdüğünü ve baraj gölü kenarında da şehirle ilgili önemli bulgulara, kalıntılara rastlandığını dile getiren Arslan, burada da 4 metreye yakın derinlikte kazılar yapıldığını ve şehri çevreleyen kocaman sur duvarlarının kalıntılarının ortaya çıktığını söyledi.
     Arslan, şöyle devam etti:
     Çayırhan beldesinde 4 yıldır kazılar yapıyoruz. Bu kazılarda tarihi kalıntılar ele geçirildi. Müzemizde bunlar itina ve titizlikle sürdürülen çalışmalar kapsamında temizleniyor. Eserlerin üzerinde bulunan figürlerin neyi ifade ettiği araştırılıyor. Özellikle yeni açılan iki mezar odası, Bizans dönemine ait mezarlar olup milattan sonra 5-6 ve 7. yüzyıla ait mezarlardır. Kazılarda şimdiye kadar 400 dolayında mezar açıldı.
     Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak da Juliopolis Antik Kenti nekropolünde bu dönem kazılarında 120 yeni mezar odasına ulaşıldığını, geçtiğimiz günlerde açılan iki yeni mezarda, üzerleri boya ile süslenmiş 3 kilinenin mevcut olduğunu söyledi.
     Bayrak, mezar odasının birinin iki katlı olduğunun görüldüğünü, bu duruma daha önce hiç rastlamadıklarını belirterek, Yine bu mezar odasında ölülerin yanında birçok tarihi esere rastlanırken, altın küpelerde bulundu. Arkeologlar çalışmalarını titizlikle yürütüyorlar dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Juliopolis Antik Kentinde kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER