Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: -Ülkemizin cari açık diye tartıştığı sorunun aslında uzun vadede çözümü Ar-Geden ve katma değeri yüksek üretimden geçiyor -Bakanlık olarak 2002 yılında araştırma altyapılarına sadece 114 mi


İZMİR (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiyede cari açık diye tartışılan sorunun uzun vadede çözümünün Ar-Geden ve katma değeri yüksek üretimden geçtiğini belirterek, Bakanlık olarak 2002 yılında araştırma altyapılarına sadece 114 milyon lira kaynak tahsis etmişiz, 2013 yılında bu konuda ayırdığımız ödenek 1,9 milyar lira. Bu, yaklaşık 17 katlık artışa tekabül ediyor dedi.
     Bakan Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi İleri Biyomedikal Uygulama ve Araştırma Merkezinde Kalkınma Bakanlığı desteği ile düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Merkezlerinde Başarı Örnekleri sempozyumunun açılışına video konferans yöntemiyle katıldı.
     Türkiyenin iddialı hedeflere sahip bir ülke olduğunu ve bu hedeflerin araştırma, geliştirme ve yenilik olmadan sağlanmasının mümkün olmadığını belirten Yılmaz, Ülkeler arasındaki rekabet üstünlüğünün, en önemli belirleyicisi Ar-Ge harcamalarıdır. Ekonomik ve sosyal gelişmemizi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmemizde bu çalışmalar kritik önem taşıyor dedi.
     Yılmaz, dünyada, bilim ve teknolojiyi kullanarak onu katma değere dönüştürebilen ülkelerin lider olabildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
     Dolayısıyla ülke olarak amacımız sadece bilgi tüketen bir ülke değil, bilgi üreten ve katma değere dönüştüren bir ülke haline gelmek. Türkiyenin daha yüksek gelişmişlik düzeyine ulaşması, vatandaşlarımızın daha müreffeh bir yaşam sürmesi, ekonomimizin istikrarı için son derece önemli. Burada ihracat artışı kritik öneme sahip. İhracat artışını sağlamamız da Ar-Geye, yeniliğe ve bu alanlardaki çalışmalara bağlı. Ülkemizin cari açık diye tartıştığı sorunun aslında uzun vadede çözümü de Ar-Geden ve katma değeri yüksek üretimden geçiyor.
    
     -Araştırmaya ayrılan kaynakta 17 katlık artış-
    
     Bakan Yılmaz, verimli Ar-Ge uygulamaları için araştırma merkezlerinin ve araştırma altyapılarının güçlü olması gerektiğini, bu noktada Türkiyenin de bu alandaki altyapısını mutlaka geliştirmesi ve yaygınlaştırması gerektiğini söyledi.
     Yılmaz, bakanlık olarak bu konuya nemli ölçüde katkı sağladıkları ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bakanlık olarak 2002 yılında araştırma altyapılarına sadece 114 milyon lira kaynak tahsis etmişiz, 2013 yılında bu konuda ayırdığımız ödenek 1,9 milyar lira. Bu, yaklaşık 17 katlık artışa tekabül ediyor. Demek ki, Türkiye bu konunda iradesini net olarak ortaya koymuş. 2002den bu yana 160 tematik ileri araştırma merkezini destekledik. Tüm bunlar geleceğe dönük altyapımızı oluşturuyor. Sadece kamu ve üniversitelerde araştırma yapmakla hedefe ulaşamayız, bu işin bir de özel sektör ayağı var. Onunla birlikte tüm çabalarımız daha anlamlı oluyor. Özel sektörün hem araştırmacı sayısı hem de araştırma harcamaları itibariyle 3te 2 civarında paya sahip olması kritik bir başarı faktörü. Türkiyede 10 yıl önce özel sektör yüzde 20ler civarındaydı. Bugün gelinen noktada araştırma harcamaları yüzde 40ı aştı, araştırmacı sayısı da yüzde 50ye yaklaştı. Demek ki doğru yoldayız.
    
     -Yenilik stratejisi-
    
     Bakan Yılmaz, Türkiyenin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolar tutarında ihracat hedefinin de yüksek katma değerli üretim yapısıyla ulaşılabileceğine dikkati çekti.
     Bu çerçevede yeni bir plan hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, 2014-2018 dönemini kapsayacak bu planımızda, temel eksenlerden bir tanesini yenilik stratejileri oluşturuyor. O konuda çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Bu yıl inşallah Meclise göndereceğiz dedi.
     DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de insanın ölümsüzlük ve mutlu olma, haz alma gibi iki temel isteği olduğunu ifade etti.
     Ölümsüzlüğün mümkün olmadığını, ama insanın haz alması için doyum sağlaması konusunda yapılabilecekler bulunduğunu dile getiren Füzün, bunun da Ar-Ge ile mümkün olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER