Kalkınma Bakanı Yılmaz, Erzurumda:

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Erzurumda: -"Sadece belli bölgelerle, belli illerle Türkiye hedeflerine ulaşamaz. Bütün Türkiyenin enerjisini harekete geçirmemiz gerekiyor ki 2023 hedeflerine ulaşabilelim" -"Sadece kendi içimizde tic


ERZURUM (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sadece belli bölgelerle, belli illerle Türkiye hedeflerine ulaşamaz. Bütün Türkiyenin enerjisini harekete geçirmemiz gerekiyor ki 2023 hedeflerine ulaşabilelim" dedi.
     Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzuruma gelen Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demiri ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, DAP Bölge Kalkınma İdaresinin en geniş coğrafyayı kapsayan idare olduğunu belirterek, 14 ili kapsadığını ve kurumsallaşma sürecinde olduğunu söyledi. Bölgenin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
     "Doğu Anadolu Bölgesi bizim için çok önemli. Aynı zamanda benim de bölgem. Biliyorsunuz ben Bingöllüyüm. Bingöl de DAP içinde yer alan bir ilimiz. Bu bölgeye son 10 yılda ciddi yatırımlar yaptık. Geçen rakamları çıkardım, kamu yatırımları olarak ne yapmışız DAP bölgesine diye. 2013 tahsisatını sayarsak, sadece ayrıştırabildiğimiz yatırımları söylüyorum. Ayrıştırdığımız yatırımlar 14,5 milyar lira. Son on yılda sadece DAP bölgesine yaptığımız yatırım. GAP ile düşünürseniz Doğu ve Güneydoğu 40 milyara yakın bir kamu yatırımı gerçekleştirdik. Bunlar hakikaten çok önemli yatırımlar."
     Birçok alanda yatırımlar yaptıklarını, eskiden hiç olmayan yeni programları hayata geçirdiklerini vurgulayan Yılmaz, "İşte bunlardan biri kalkınma ajanslarıdır. Yeni bir kurumsal yapı olarak geliştirdik. DAP bölgemizde de dört tane ajansımız var" dedi.
     Huzur ve güven ortamının pekişmesiyle bölgenin çok daha fazla özel sektör yatırımı alacağını belirten Yılmaz, Erzurumda kış olimpiyatları vesilesiyle ciddi bir altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
    
     -"Komşu ülkelerle ticaret de çok önemli"-
    
     Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
     "Komşu ülkelerle ticaret de çok önemli. Sadece kendi içimizde ticaret yapmakla bir yere varamayız. Komşularımızla da daha fazla ticaret yapmamız lazım. Avrupaya bakın, Amerikaya bakın, gelişmiş ülkelere bakın mutlaka komşularıyla ticaret yaparak gelişiyorlar. Bizim de bu bölgelerde özellikle Kafkaslarla, İranla, Irakla komşu ülkelerle mutlaka ticaretimizi her geçen gün arttırmamız lazım. Karşılıklı yatırımlarımızı geliştirmemiz lazım. Turizm hareketlerini desteklememiz lazım. Sanayinin yanı sıra turizm de son derece önemli. Bu bölgelerimizde hayvancılık çok önemli. Erzurum ve diğer birçok Doğu Anadolu ilinde hayvancılığı birinci öncelik konulardan birisi olarak görüyoruz."
     Tarım ve hayvancılık konusunda DAP Bölge Kalkınma İdaresinin çalışma başlattığını ifade eden Yılmaz, "Özellikle küçük ölçekli sulama projelerini toparlıyoruz. Yem bitkileri üretimini destekleyecek şekilde, meyveciliği destekleyecek şekilde o büyük ölçekli projelerin dışında, küçük ölçekli sulama projelerine de önümüzdeki dönemde inşallah bazı destekler vermeye başlayacağız" diye konuştu.
    
     -"Türkiye içindeki farklılıkları azaltmaya çalışıyoruz"-
    
     DAP idaresinin uzun vadeli olarak, Kalkınma Bakanlığı ile bir eylem planı hazırladığını anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:
     "Bizim iki temel amacımız var. İkisini de aynı anda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan Türkiyeyi büyütmeye çalışıyoruz. 10 büyük ekonomi arasına girsin, 2 trilyon doları aşan bir milli geliri olsun, 500 milyar ihracat hedefine ulaşsın, 25 bin dolar kişi başına gelir olsun. 2023te gerçekten ileri ekonomiler arasında yerimizi alalım. Yüksek gelir grubu olan ülkeler arasında yerimizi alalım diye uğraşıyoruz. Bununla eş zamanlı bir şekilde de Türkiye içindeki farklılıkları azaltmaya çalışıyoruz. İkisini aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Çünkü şunun farkındayız, sadece belli bölgelerle, belli illerle Türkiye hedeflerine ulaşamaz. Bütün Türkiyenin enerjisini harekete geçirmemiz gerekiyor ki 2023 hedeflerine ulaşabilelim. İşte Doğu illerimizin genç nüfusunu, coğrafyasını, komşu ülkelerle bağlantılarını, bütün bu kullanılmamış potansiyelini harekete geçirip hem bu bölgede yaşayan insanımızın refahını artırmak istiyoruz hem de ülkemizin genel kalkınmasına böylece katkıda bulunmak istiyoruz."
     Çözüm sürecine de değinen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Biz kamu olarak devlet olarak hiç terör diye bakmadık, bütün yatırımlarımızı yaptık. Şantiyelerimize saldırıldı aldırmadık, işçi kaçırıldı, mühendis kaçırıldı ona bakmadık. Biz bütün gayretimizle sabırla yatırımlarımıza devam ettik, devlet olarak biz yatırımlarımızı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ama özel sektör arzu ettiğimiz ölçüde gelişmedi. Şimdi uzun yıllardır kullanılmamış bir potansiyel, birikmiş bir enerji var. Bakın huzur güven ortamı tam pekişsin ben özel sektör yatırımlarının gerçekten patlayacağına inanıyorum, ciddi bir gelişim göstereceğine inanıyorum."
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz, Erzurumda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER