Kalkınma Bakanı Yılmaz Erzurumda:

Kalkınma Bakanı Yılmaz Erzurumda: "Türkiye sadece ekonomik büyüme açısından değil yoksullukla mücadele ve sosyal politikalar açısından da parmakla gösterilen bir ülke" -"İstikrarlı bir yönetim içinde, güven ortamı içinde faizl


ERZURUM (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sadece ekonomik büyüme açısından değil yoksullukla mücadele ve sosyal politikalar açısından da parmakla gösterilen bir ülke Türkiye" dedi.
     Yılmaz, Xanadu Oteldeki AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 5. Bölge Toplantısında slayt sunumu eşliğinde bakanlığının çalışmalarını anlattı.
     Türkiyede öteden beri bir kalkınma süreci olduğunu ancak AK Partinin bu kavrama yeni içerik kattığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
     "Biz insan odaklı bir siyaseti esas aldığımız gibi kalkınmada da insanı merkeze alan bir anlayış içerisindeyiz. İnsan dediğimiz andan itibaren de aslında çok boyutlu bir hadiseden bahsediyoruz. Kalkınma sadece ekonomiden ibaret değil. Ekonomi bunun çok önemli bir parçası fakat sosyal boyutuyla çevresel boyutuyla hatta temel hak ve hürriyetler boyutuyla bütün boyutlarıyla ele aldığımız sürece, kalkınma kavramını tam olarak anlamlı bir yere oturtabiliriz."
     Geçmişte faiz giderlerinin yurt içi hasılaya oranının yüzde 15,5lerde olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
     "Geçen yıl itibarıyla yüzde 3,4e düşmüş. Bunun anlamı ne biliyor musunuz- Devlet 1990lı yıllarda, 2000li yılların başında vatandaştan vergileri topluyormuş, topladığı vergileri de faiz olarak birtakım çevrelere aktarıyormuş. İşin özeti o. Biz bu dönemde tankları, tüfekleri, topları yaptıysak duble yollar inşa ettiysek üniversiteler kurduysak havaalanları yaptıysak bu kadar hastane, eğitim kurumu yaptıysak KÖYDESleri, BELDESleri birçok programları gerçekleştirdiysek işte onun kaynağı burası. İstikrarlı bir yönetim içinde, güven ortamı içinde, faizler hızla geriledi. Artık ülkenin kaynakları faize değil, işte hizmetlere döndü. Halkımızı ve ülkemizi güçlendiren yatırımlara yöneldi."
     Türkiyenin örnek gösterilen bir ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sadece ekonomik büyüme açısından değil, yoksullukla mücadele ve sosyal politikalar açısından da parmakla gösterilen bir ülke Türkiye" ifadesini kullandı.
    
     -Kalkınma ajansları-
    
     Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, kalkınma ajanslarıyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:
     Meclisimiz sağolsun o dönem onayladı, bir yasa haline geldi. Yanlış hatırlamıyorsam 2005ti ve o tarihte muhalefet Anayasa Mahkemesine kadar götürdü işi. Kalkınma ajanslarına karşı yürüyüş yapan bazı illerimiz oldu. Oradaki bazı kesimler diyorum. Kalkınma ajansları ülkeyi bölecek dediler. Kalkınma ajansları işte şöyle bir idari yapı getirecek, şöyle bir idari yapı getirecek dediler. Gerçekle en ufak bir ilgisi olmayan şekilde birçok propaganda yapıldı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi inceledi konuyu. O tarihlerde şimdiki anayasamız değildi, geçmişte inceledi. Böyle bir iki nokta dışında herhangi bir anayasaya aykırı bir husus bulunmadı ama bizim epey bir vakit kaybetmemize neden oldu bu tartışmalar.
     O dönemde pilot uygulamaların da durduğunu hatırlatan Yılmaz, Sıkıntılar yaşadık. Danıştaydan birtakım yönetmeliklerimiz iptal edildi fakat en sonunda Anayasa Mahkemesinden bunun anayasaya aykırı olmadığına dair karar çıktı. Ondan sonra süreci hızlandırdık. O dönemde bu sözleri söyleyen bazı insanlar, geldiler ne olur bunun merkezini bizim ilimize getirin dedi. Hemen kurun dediler. Daha fazla güçlendirin dediler diye konuştu.
     Bakan Yılmaz, toplantının ardından aynı otelde, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz Erzurumda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER