Kanadalı Bakan Kenney, Kiliste

Kanadalı Bakan Kenney, Kiliste -Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Kenney ve beraberindeki heyet, Suriyeli sığınmacıların barındığı Kilisteki konteyner kenti ziyaret etti


KİLİS (A.A) - Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve beraberindeki heyet, Suriyeli sığınmacıların barındığı Kilisteki konteyner kenti ziyaret etti.
     Kilis Valisi Süleyman Tapsızı makamında ziyaret eden Kenney ile beraberindeki heyeti Dışişleri Bakanlığı Konteyner Kent Temsilcisi Suphi Atan karşıladı. Valilik defterini imzalayan Kenney, Vali Tapsız ile görüştü.
     Vali Tapsız ziyarette Kenneye, Türkiyeye sığınan Suriyeliler ve onlara verilen hizmetlere ilişkin bilgi verdi. Kenney, daha sonra sığınmacıların kaldığı konteyner kente geçti.
     Kenney ve beraberindekiler, ilk olarak konteyner kentteki kreşe giderek Suriyeli çocukların söylediği Türkçe ve Arapça şarkıları dinledi. Heyet daha sonra konteyner kentteki sosyal tesisleri gezerek Suriyeli muhtarlarla sohbet etti ve sorunlarını dinledi.
    
     -Türkiyeye 1.5 milyon dolarlık yardım-
    
     Ziyarete ilişkin değerlendirme yapan Kenney, Suriyeli sığınmacıların barındığı konteyner kent hakkında Vali Tapsızdan bilgi aldıklarını belirtti.
     Konteyner kentteki hizmetlerin bu kadar kapsamlı olmasına inanamadıklarını ifade eden Kenney, şunları kaydetti:
     Konteyner kentte, hem sosyal hem eğitim hem de ekonomik açıdan her şey düşünülmüş. Biliyorum ki burada hayat kolay değil. Burası aslında kısa vadeli sığınak. Ancak bu kadar kapsamlı olmasından dolayı çok etkilendim. Bu çerçevede Kanadanın Türkiyeye Türk Kızılayı aracılığıyla 1,5 milyon dolarlık bir ön yardım yapacağını da açıklamak istiyorum. Kanadanın, sadece Türkiyeye yaptığı yardım 3.5 milyon dolarlık bir yardım. Ürdün, Suriyeye de yardım yapıldı. Ancak Türkiye burada büyük bir yük taşıyor. Hem Türkiyeye hem de Ürdün ve Suriyeye de yardım yapmamız gerektiğini düşündük. Döndüğümüzde de Başbakana buradaki yardımlardan ve bu organizasyonlardan ne kadar etkilendiğimizi mutlaka ileteceğim.
     Vali Tapsız da Jason Kenney ve beraberindeki heyeti konteyner kentte misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Konuk bakan ve beraberindeki heyete konteyner kentle ilgili sunum yaptıklarını dile getiren Tapsız, özellikle Suriyede yaşanan insanlık dramını ve sınırda yaşanan olayları anlattıklarını ifade etti.
     Konteyner kentte Türk hükümetinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini belirten Tapsız, şöyle konuştu:
     Hem konteyner kentte hem şehir merkezinde yaşayan Suriyelilerle ilgili hem devlet olarak hem de Kilisli vatandaşlarımızla ne tür yardımlar yapıyoruz- Suriyeli komşularımıza dil, ırk mezhep ayrımı gözetmeksizin kapımızı açtığımızı, onları kucakladığımızı, sınırın diğer tarafında her gün yaşanan bu insanlık dramına kayıtsız kalmadığımızı ve kalamayacağımızı ifade ettik.
     Her türlü yardımı bugüne kadar yaptığımızı bundan sonra da yapmaya devam edeceğimizi kendilerine ifade ettik. Kendilerine buradaki yapılan çalışmalardan dolayı son derece memnun olduklarını belirterek, Türk hükümetine ve Türk milletine teşekkürlerini ifade ettiler. Ayrıca Kanada olarak Birleşmiş Milletler kanalıyla hem Türkiyeye hem Lübnan, Ürdünde bulunan Suriyelilere yardım yapıklarını ifade ettiler.
     Tapsız, Kenney ve beraberindeki heyete Suriyeye yaptıkları yardımlarından ve Kilisi ziyaretinden dolayı teşekkür etti.
     Heyet, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.
    
     Muhabir: Kemal Karagöz - Ahmet Ekinci / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Kanadalı Bakan Kenney, Kiliste Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER