Kanarya üretiminde kadın eli

Kanarya üretiminde kadın eli -Eşi tarafından kendisine hediye edilen iki kanarya ile hayatı değişen iş kadını, bugün 6 ilde kanarya üretim merkezi kurdu -Türkiyenin tek kadın kanarya üreticisi Vesile Aydın: -Kadınların yapam


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Eşi tarafından kendisine hediye edilen iki kanarya ile hayatı değişen Vesile Aydın, bugün 6 ilde kanarya üretim merkezi kurdu.
     Türkiye Kanarya Sevenler Derneği Eskişehir Şubesi İkinci Başkanı da olan kanarya üreticisi Aydın, AA muhabirine, yaklaşık 8 yıl önce eşi tarafından hediye edilen iki kanarya ile hobi amaçlı üretime başladığını bildirdi.
     Hobi olarak başladığı kanarya üretimini zamanla ticari kazanç kapısı olarak değerlendirdiğini ifade eden Aydın, Eskişehirdeki üretim merkezinde yaklaşık 2 bin kanaryası olduğunu belirterek, Türkiye genelinde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursada farklı üretim merkezlerimiz bulunuyor. Toplamda 6 bin kanaryam var ve yavrulama döneminde bu rakam üç katına çıkıyor. Kanarya çok keyifli ve vazgeçemeyeceğiniz, hassas, narin bir kuş. Kanaryaların her geçen gün ırkları artıyor. Türkiye olarak henüz kendimize ait bir ırkımız yok ama bir gün olacağını ümit ediyorum dedi.
     Aydın, kanarya yetiştiriciliğini önceleri tamamen hobi amaçlı olarak başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:
     Bana hediye edilen kanaryaların bakımı ile ilgili araştırma yaparken, bu konuda internet sitelerinin olduğunu öğrendim. Buradaki forumlarda kanarya sevenlerle tanıştım. Baktım ki, burada hakikaten çok geniş bir camia var. Bu işin bir federasyonu, dernekleri olduğunu, yarışmalar düzenlendiğini duydum. Ankarada düzenlenen Cumhuriyet Kupasına katıldım, çok farklı bir dünya olduğunu orada öğrendim. Bu şekilde başladım kanarya yetiştiriciliğine. Bizim işimizde sevmek çok önemli. Çünkü çok hassas bir kuş besliyorsunuz.
    
     -Kanarya fiyatları 50 lira-15 bin lira arasında değişiyor-
    
     Kanaryalar arasında en değerli tür beyaz kanaryalardır. Bana göre Dünya şampiyonu olmuş bir kuş paha biçilmezdir. Kanarya fiyatları kuşun kalitesine bağlı olarak değişiyor. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse tabandan tavana kadar, 50 liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar çıkıyor.
     Kanaryaların yarıştırıldığı turnuvalara yurt dışından toptancıların geldiğini ve buradaki kanaryaları satın aldıklarını anlatan Aydın, En çok Ortadoğu ve Arap ülkelerine kanarya gönderiyoruz. İran, Dubai, Mısır ve Suriyeye...Fakat Suriye pazarı durgun, bir talep yok, çünkü savaş var diye konuştu.
     Rusyadan da taleplerin geldiğini dile getiren Aydın, toptancılar aracılığıyla değil, direkt satış yapabilmek için özel ithalat belgesi almaya çalıştıklarını aktardı.
     Sektörde kadın olarak çalışmanın ilk zamanlar yadırgandığına dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:
     İlk zamanlarda derneğe gittiğimde kendimi çok eğreti hissettim. Çünkü Türkiyede bu sektörde, benim dışımda kadın görmeniz mümkün değil. Ancak zamanla herkes alıştı. Ben kadın elinin bir şeye değmesini, o işin kulvarını, vizyonunu, bakış açısını çok değiştirdiğine inanıyorum. Bir kadının kuş yetiştirmesi enteresan değil mi gibi sorular geliyor. Kadınların yapamayacakları bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en zor işi bizler yapıyoruz. Zira insan yetiştiriyoruz.
     Yakın zamanda içeriğinde kanarya bakımına ilişkin püf noktaların anlatılacağı bir kitabın hazırlığını tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Aydın, 2011de Portekizde düzenlenen dünya şampiyonasında birincilik ve ikincilik alan kanaryalarını gösterdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kanarya üretiminde kadın eli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER