Kanser Okulunda üçüncü ders

Kanser Okulunda üçüncü ders -Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayık: -18 yaşını dolduran ve kan vermeye engeli olmayan herkesin kan bağışı yapması gerekir


ANTALYA (A.A) - Türk Kan Vakfı Başkanı Mahmut Bayık, 18 yaşını dolduran ve kan vermeye engeli olmayan herkesin kan bağışı yapması gerektiğini söyledi.
     Antalya Büyükşehir Belediyesinin her ay düzenlediği Kanser Okulunun 3üncü dersinde Kan Kanseri, Kan Bağışı, Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Gerçeği konusu ele alındı.
     AKM Aspendos salonunda yapılan konferans kapsamında Kan kanseri, kan bağışı, kemik iliği nakli ve kök hücre gerçeği anlatıldı.
     Kan bağışının sadece kanser değil, birçok hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Türk Kan Vakfı Başkanı Mahmut Bayık, 18 yaşını dolduran ve kan vermeye engeli olmayan herkesin kan bağışı yapması gerekir dedi.
     Kanın sadece bağışçılardan elde edilebildiğini vurgulayan Bayık, Hasta için kan lazım olduğunda ilk olarak kan bankasına bakıyoruz. Bulunduğumuz yerde banka yoksa, bağışçı arıyoruz. Peki ya bağışçı da yoksa- Kanı laboratuvar ortamında elde etmek mümkün değil. Bu yüzden kan bağışı yaygınlaşmalı, herkesin alışkanlığı haline gelmeli diye konuştu.
     Kan bağışına ilişkin süreçleri anlatan Bayık, gelişen teknoloji sayesinde kandaki alyuvar ve trombositlerin ayrıştırılabildiğini, ihtiyaca göre sadece bu başlıkta alım yapılabildiğini belirtti.
     Medstar Kanser Merkezi Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü İhsan Karadoğan ise kök hücre konusuna değindi. Kök hücrenin kanser tedavisinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Karadoğan, Kök hücreyi ağırlıklı olarak kemik iliği ve göbek kordon kanından elde ediyoruz. Geçmişte doğumdan sonra çöpe atılan göbek kordonları, artık itinayla saklanıyor ve bu kordonlardaki kandan kök hücre elde ediliyor. Gelişmiş ülkelerde kordon kanı bankaları kurulmaya başlandı dedi.
     Kök hücre kullanılarak organ üretilebildiğini ifade eden Karadoğan, Kök hücreden herhangi bir canlıyı hatta insanı bile kopyalamak mümkün. Ancak etik değerler henüz bu konuda belirli bir noktaya gelebilmiş değil. Yakın gelecekte kök hücre ile elde edilebilecek organlar, kanserli organların yerini alabilir diye konuştu.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kanser Okulunda üçüncü ders Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER