Kanseri yendiler, sahneye çıktılar

Kanseri yendiler, sahneye çıktılar -Kanser Okulunun 4üncü dersi öncesinde, kanser tedavileri tamamlanan 8 kadın, tiyatro gösterisi sundu -Hayatlarında ilk kez sahneye çıkan kadınlar, hastalıkların tedavisinde uygulanan alternati


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediyesinin toplumu bilinçlendirmek amacıyla sürdürdüğü Kanser Okulunun 4üncü dersi öncesinde, kanser tedavilerini başarıyla tamamlayan 8 kadın, bir tiyatro oyunu sahneledi. İlk kez sahneye çıkan kadınların performansı ayakta alkışlandı.
     Kanser Okulunun 4üncü dersi, Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonunda yapıldı. Dersi izlemeye gelen vatandaşlar, salona sığmadı. Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcekin de izlediği dersin başında tiyatro sürprizi yaşandı.
     Kanser tedavilerini başarıyla tamamlayan 8 kadın, Boşver Okulu, En İyi Komşu Bilir adlı 30 dakikalık oyunu sahneledi. Yaklaşık bir ay bu oyuna hazırlanan ve hayatlarında ilk kez sahneye çıkan kadınların performansı ayakta alkışlandı. Yönetmenliğini Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosundan Erdal Gürcanın yaptığı oyunu, İlker Yavuz yazdı. Oyunda, çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanan alternatif yöntemlerin olumsuzluklarına dikkat çekildi.
     Oyunun ardından Kanserde Alternatif Tıp ve Tamamlayıcı Tıp başlıklı derse geçildi. Açılış konuşmasını yapan Medstar Kanser Merkezi Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Türkiyede her yıl 400 bin yeni kanser vakasının görüldüğünü söyledi. Kanserin, kalp hastalıklarıyla gelişmiş ülkelerde görülen en önemli ölüm nedeni olduğunu ifade eden Karadoğan, Kanser derken tek bir hastalıktan söz etmiyoruz. Klinik belirtileri ve bulguları, ortaya çıkışları, tedavi seçenekleri birbirinden farklı olan yüzlerce hastalıktan bahsediyoruz. Bu hastalıkların ortak bir yönü var: İlerliyorlar ve tedavi edilmezlerse ölüme yol açıyorlar dedi.
     Kanser tedavisi yöntemlerinde ilk sırayı cerrahi müdahalenin aldığını belirten Prof. Dr. Karadoğan, şöyle konuştu:
     Eğer kanseri erken evrede yakalamışsak o bölgeyi vücut dışına alıyoruz. Ancak hastalık ilerlemişse, hastalığı durdurmak için başka silahları devreye sokuyoruz, kemoterapi, radyoterapi gibi. Amaç kanserli hücreleri öldürmek. Ancak bu yöntemler sağlıklı hücrelere de zarar veriyor. Günümüzde bu olumsuzluğun önüne geçecek yeni ilaçlar geliştiriliyor. Sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanser hücrelerini öldüren bazı yeni moleküller keşfedildi. Ancak her kanser için henüz bu ilaç tedavisi sağlanabilmiş değil.
    
     -Tedavide başarı oranı artıyor-
    
     Kanser tedavisinde başarı oranının hızla arttığına değinen Karadoğan, tüm kanser türleri birlikte değerlendirildiği zaman tedavi edilebilen kanser vakalarının oranı 1970lerde yüzde 50 iken, 2010lu yıllarda bu oranın yüzde 70in üzerine çıktığını açıkladı. Bu başarı oranının her kanserde aynı olmadığına dikkati çeken Karadoğan, Kadınlarda en sık rastlanan kanser türü meme kanseri ve biz her 10 hastanın 9unu yaşatabiliyoruz. Erkeklerde ise en yaygın tür olan prostat kanserinde de başarı oranı yüksek. Ancak akciğer ve pankreas kanserinde başarı çok düşük. Her 10 hastanın ancak birin 5 yıl ve üzerinde yaşatabiliyoruz diye konuştu.
     Alternatif ve tamamlayıcı tıp terimlerini açıklayan Prof. Dr. Karadoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Tedaviler, hastalarda yoğun olarak yan etkiler ortaya çıkarıyor. Halsizlik, iştahsızlık, vücut direncinin kırılması, enfeksiyonlar, kanama, kusma, beslenme bozuklukları gibi bir çok yan etki karşımıza çıkıyor. Hastanın beden ve ruh sağlığını bozuyor. Destek tedavilerle durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Bu noktada tamamlayıcı tıp ve alternatif tıp terimleri karşımıza çıkıyor. Alternatif tıp nedir- Bizim bilimsel olarak yaptığımız işin yöntemlerini kabul etmeyen çeşitli uygulamalar. Bitkisel veya bazı fiziksel tedavi biçimleri. Tamamlayıcı tıp ise alternatif tıp gibi bizim bilimsel yöntemlerimizi reddetmiyor, yardımcı olmaya çalışıyor. Örneğin kemoterapinin yan etkisi olan bulantıyı önlemek için zencefil kullanıyor.
     Karadoğanın açılış konuşmasının ardından Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Hayran, Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Okan Kuzhan ve Tıbbi Onkolog Uzman Dr. Ayşegül Odabaşı Kargı, Kanserde Alternatif Tıp ve Tamamlayıcı Tıp başlığı altında sunum yaptı.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Kanseri yendiler, sahneye çıktılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER