Kapalı Çarşıda kiralar, alışveriş merkezleriyle yarışıyor

Kapalı Çarşıda kiralar, alışveriş merkezleriyle yarışıyor -Osmanlının 600 yıllık mirası, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi adayı Bursa Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesinde dükkan kiraları, alışveriş merkezlerini aratmıyor -BTÇH Başkanı


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) Dünya Mirası Listesine aday gösterilen, Osmanlının 600 yıllık mirası Bursa Kapalı Çarşı ve Hanlar bölgesi, tarihi dokusu ve kültürel zenginliğinin yanı sıra alışveriş merkezleriyle yarışan ticari hareketliliği ve 20 bin liraya varan dükkan kiralarıyla dikkati çekiyor.
     Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Derneği (BTÇH) Başkanı Bülent Erginal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursanın, fetihten sonra 14üncü yüzyıldan itibaren han, bedesten ve hamamlarıyla Osmanlının ilk ticaret merkezi olduğunu söyledi.
     Bölgedeki ekonomik hareketliliğin, içerik değiştirmesine rağmen yüzyıllardır sürdüğünü belirten Erginal, bunun, insan özneli geleneksel alışverişin devam etmesine bağlı olduğunu ifade etti.
     Erginal, son yıllarda hızlı göç ve artan ihtiyaçlar paralelinde alışveriş merkezlerinin sayısının giderek arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     "Bu bölge, hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar güzel ve özel bir bölgedir. Dolayısıyla yüzyıllardır bunun devam etmesinin sebebi de özgün yapısıyla meydana çıkmaktadır. İnsan özneli ticaret olduğu için bu hiçbir zaman kaybolmayacaktır ve devam edecektir. Alışveriş merkezleri, modern alışveriş sınıfında faaliyetlerini sürdürüyor. Bizim ticaretimiz ise geleneksel Ahilik kültürünün en iyi yaşandığı, ticaretin yapıldığı bölgedir. Kıyaslama yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak burasının tarihiyle kültürel ve sosyal yaşamıyla kendine has bir havası vardır. Bunu hiçbir şeyle mukayese edemezsiniz."
    
     -"Kapalı Çarşının daha değerli olduğunu düşünüyoruz"-
    
     Erginal, Kapalı Çarşının, modern alışveriş merkezlerinden değerli olduğuna inandıklarını anlattı.
     Çarşı ile alışveriş merkezlerindeki kiraların benzer olduğu bilgisini veren Erginal, şunları kaydetti:
     "Alışveriş merkezlerinin günlük ziyaretçi sayısı bellidir fakat çarşımızın ziyaretçi sayısı günlük 800 bin ile 1 milyon arasında değişir. Dolayısıyla bu hareketliliğin de bir yerlere yansıması olacaktır. Dükkan kiraları metrekaresine, konumuna göre değişir. Burada çarşı bölgesinden bahsediyoruz, sadece Kapalı Çarşıyı kastetmiyoruz. Bakırcılar Çarşısının başından başlayıp Gökdereye kadar devam eden bu bölgede 3 bin 500 iş yeri var. Her çarşının, her mekanın rakamları da farklıdır. Dolayısıyla Kapalı Çarşıdaki bir dükkanın kirasıyla Kayhan veya Okçulardaki bir dükkanın kirası arasında muhakkak fark vardır. Çarşıda kira ücretleri 300-500 liradan başlayıp 15-20 bin liraya kadar çıkıyor."
    
     -Bursa Kapalı Çarşı-
    
     Derneğin kayıtlarına göre, Bursa, fethedildiğinde ticaret yolu üzerinde bir askeri üs niteliğindeydi.
     Osmanlı, Bursanın imarı sürecinde hanlar, hamamlar yaptı ve zamanla Tahtakale altında bir "Uzun Çarşı" aksı oluştu. Burası, Kapalı Çarşının doğuşu olarak biliniyor.
     Çarşı, yüzyıllardır yangınlar, depremler geçirdi. Yanıp yıkılınca yeniden inşa edildi. 1855teki depremde zarar gören, 1958de tamamen yanan çarşı, sonraki yıllarda restore edildi.
     Halen Bursanın ticaret ve alışveriş vitrini olan Kapalı Çarşı, tarihi imajını yitirmedi.
     Bursanın ipek ve ticaret merkezi Koza Hanı, Emir Han ve Geyve Han gibi hanların aralarının zamanla çatıyla kapatılması sonucu oluşan çarşı, Sahaflar, Aktarlar, Yorgancılar, Sandıkçılar, Kuyumcular, Kavukçular, İplikçiler, Sipahiler ve Bakırcılar hanlarının eklenmesiyle genişledi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER