Kar altındaki arılar, kış sınavını geçti

Kar altındaki arılar, kış sınavını geçti -Karsta sonbaharda kış uykusu için araziye konulan ve kapalı mekana taşınamadığı için kışı kar altında geçiren 80 kovandaki Kafkas ırkı arılar hayatta kalmayı başardı -Bal üreticisi Ferhat Alpt


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Karsta sonbaharda kış uykusu için araziye konulan ve kapalı mekana taşınamadığı için kışı kar altında geçiren 80 kovandaki Kafkas ırkı arılar, soğuğa rağmen hayatta kalmayı başardı.
     Bal üreticisi Ferhat Alptekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıların kış uykusuna yatmaları için sonbaharda kovanları araziye koyduklarını, ani kar yağışı nedeniyle kapalı mekana taşıma fırsatı bulamadıklarını anlattı.
     Arıların soğuktan ve nemden etkilenmemesi için kovanların üzerlerindeki karları temizleyip, brandayla örttüklerini belirten Alptekin, hava sıcaklığının sıfırın altında 33 dereceye kadar düştüğü kışın bitmesini endişeyle beklediklerini söyledi.
     Birkaç gün önce kovanların üzerindeki brandayı açtığında arların hayatta kaldığını gördüğünü ifade eden Alptekin, şöyle konuştu:
     "80 kovan arı, yaklaşık 5 ay kar altında kaldı. Kovanlara örttüğümüz branda sayesinde arılar hayatta kalmayı başarmış. Korktuğumuz başımıza gelmedi. Sadece 4 kovandaki arıların güçlerini kaybettiğini gördük. Beslenmeleri için kovanlara bal, şerbet ve yumurta bıraktık. Kovanlar aralık ayına kadar burada kalacak. Arazideki çiçekler açtığında arılar bal yapmaya başlayacak. Önümüzdeki kış aynı sıkıntıyla karşılaşmamak için zamanında tedbir alacağım."
     Alptekin, geçen yıla oranla bu dönem bal üretiminin düşebileceğini de kaydetti.
    
     -Kafkas ırkı arı-
    
     Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kars Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Önk de Kafkas ırkı arının, sıfırın altında 35-40 dereceye kadar dayanabildiğini söyledi.
     Bu ırkın kendine özgü yaşam tarzı bulunduğuna dikkati çeken Önk, şu bilgileri verdi:
     "Akdeniz Bölgesinde yetişen İtalyan ırkı arının, soğuk iklimin hüküm sürdüğü yerlerde kış kayıpları daha yüksek olur. Kafkas ırkı arı, insan kontrolüne alınmadan önce sıfırın altında 45 derecede toprağın altında hayatta kalacak şekilde bir yaşam tarzı sürdürmüş. Yuvasını, iklim şartlarına göre oluşturuyor. Kovandayken soğuk havada bal da üretebiliyor. Dıştan içe doğru dönme sağlayarak kış kayıplarını en aza düşürüyor. Bu, ırkın kendine has bir özelliğidir."
    
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Kar altındaki arılar, kış sınavını geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER