Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması -Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan: Mersinde sahil suyu ışık geçirgenliği değerlerinde gözle görülür iyileşme yaşandı


MERSİN (A.A) - Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Karaduvar Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin devreye girmesiyle Mersinde sahil suyu ışık geçirgenliği değerlerinde gözle görülür iyileşme yaşandığını bildirdi.
     Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, Karaduvarda arıtma tesisini yaparak kent için önemli bir adım attıklarını belirtti.
     Çevrenin korunmasına önem verdiklerini ve bu konuda kentte yaşayan herkese görev düştüğünü ifade eden Özcan, şunları kaydetti:
     Karaduvar Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin devreye alınmasıyla, Mersinde sahil suyu ışık geçirgenliği değerlerinde gözle görülür iyileşme yaşandı. Bulanıklık açısından deniz doğal rengine ulaştı. Çalışmalar, sahildeki ekolojik çeşitliliğin gelişmesine de katkıda bulundu.
     Mersin sahillerinin orta ve iç kısımlarında civa, kadminyum ve çinko seviyeleri ile balık örnekleri üzerinde yapılan çalışmalarda ölçülen çinko ve kurşun seviyelerinde azalma eğilimi gözlendi. Bunun sonucunda da temizlenen Mersin sahillerinde bugün 145 civarında balık çeşidi yaşıyor. Ayrıca, tesisin çıkış suyunun denize boşaltıldığı bölgede kuş populasyonun da arttığı gözleniyor.
     Öte yandan Mersin Sağlık Müdürlüğü tarafından Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan izleme çalışmalarına göre, tesisin çıkış suyu değerlerinin standartların çok altında olduğu tespit edildi.
    
     -Yatırımlar sürüyor-
    
     Özcan, kentin atık su alt yapısı ile gelişmiş ve çağdaş metropollerle yarışır bir konuma ulaştığını belirtti.
     Dünya Bankasından İller Bankası aracılığıyla, Belediye Hizmetleri Projesi-Ek Finansman kapsamında 16 milyon 778 bin avro kredi temin ettiklerini ifade eden Özcan, açıklamasında şöyle devam etti:
     Bu krediyle, kanalizasyon şebekesi bulunmayan batı havzasındaki Davultepe, Tece ve Kuyuluk beldelerinin atık su şebekelerinin inşa edilmesini planladık. Bu yerleşim yerlerinin, kolektör ve pompa istasyonları ile yapılması planlanan, Batı (Mezitli) Atık su Arıtma Tesisine iletilerek, arıtıldıktan sonra derin deniz deşarjıyla denize ulaştırılacak. MESKİ Genel Müdürlüğünce, Mezitli ilçesine kurulacak biyolojik arıtma tesisleri batı havzalarını kirlilikten kurtaracak.
     (VEG-ST)
<< Önceki Haber Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER