Karamanlıda bayram geleneği yaşatılıyor

Karamanlıda bayram geleneği yaşatılıyor -İlçede kadınların çocuklara çeşitli yiyecek ve hediyeler verdiği gelenek, devam ettiriliyor


BURDUR (A.A) - Karamanlıda kadınların çocuklara yiyecek ve çeşitli hediyeler verdiği gelenek, devam ettiriliyor.
     İlçenin Kağılcık köyünde yıllar önce başlayan gelenekte, arefe gününde sabah erken saatlerinde köy meydanında toplanan çocuklar, kendilerine yiyecek ve çeşitli hediyeler getirecek kadınları beklemeye başlıyor.
     Hediye getiren kadınları yolda karşılayan çocuklar, verilen hediyeleri ellerinde taşıdıkları poşete koyuyor. Gün boyunca hediye toplayan çocuklar, günün sonunda yiyecek ve hediyeleri arkadaşlarıyla paylaşıyor ve hep birlikte oyunlar oynuyor.
     Geleneği yaşatmak isteyen ve gurbette yaşayan çok sayıda Kağılcıklı da bayram öncesinde çocukları ile köye geliyor.
     Köy muhtarı Osman Erdilmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün kurulmasından bu yana Ramazan ve Kurban bayramlarında bu geleneğin sürdürüldüğünü söyledi.
     Şimdi bayramların çocukluklarındaki gibi olmadığını dile getiren Erdilmen, Bizim zamanımızda delikli akide şekerleri, yemiş, kömbe, pişi, ceviz ve badem gibi gıda maddeleri dağıtılırdı. Şimdi ise gıda türleri çok daha çeşitli hale geldi dedi.
     Etkinliğin çocuklar açısından büyük bir sevinç kaynağı olduğuna işaret eden Erdilmen, Böylece birlik ve beraberlik sağlanıyor. Kırgınlık olmadan bayramı en iyi şekilde kutlamaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Köy sakinlerinden İmran Ercan da geleneği dede ve ninelerinden öğrendiklerini, şimdi de kendilerinin yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
     Arefe gününde meydanda toplandıktan sonra çocuklara şeker, kuruyemiş gibi yiyecekler dağıttıklarını anlatan Ercan, gurbetten gelen akrabaları ile de görüştüklerini kaydetti.
     Arkadaşları ile şeker toplamak için geldiklerini belirten İlknur Gencer de topladıkları şekerleri arkadaşları ile paylaştıktan sonra birlikte yediklerini, daha sonra arkadaşlarıyla oyun oynadıklarını ifade etti.
     Ailesiyle Kayseriden ilçeye bayram için gelen Batuhan Çimen ise köyün bayramlarda çok şenlik olduğunu dile getirerek, Burada insanlar bir araya gelerek sohbet ediyor. Çoğu şehirde çocukların bayramı hatırlanmıyor. Burada ise çocukların bayramı hatırlanıyor. Şekerlerimizi topladıktan sonra çocukların arkadaş ortamı oluyor, birbirlerimizi tanıyoruz. Bayramlar çok güzel geçiyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Karamanlıda bayram geleneği yaşatılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER