Karamanlıda tarım ve hayvancılık konferansı

Karamanlıda tarım ve hayvancılık konferansı -Köy-Koop Genel Başkanı ve Burdur Birlik Başkanı Yıldız: -Bu yıl, saman, yem, motorin, gübre gibi girdi fiyatların yüksekliği nedeniyle masraf ve maliyetler arttı. Bu girdilere göre süt fi


BURDUR (A.A) - Karamanlıda tarım ve hayvancılık konularında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
     Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlediği toplantıda konuşan Köy-Koop Genel Başkanı ve Burdur Birlik Başkanı Yakup Yıldız, Türkiyede üretilen sütün yüzde 92sinin inek sütü olduğunu kaydetti.
     Türkiyede, sokak sütü, sıcak süt, soğuk çiğ süt ve çiftlik sütü olmak üzere 4 çeşit süt olduğunu anlatan Yıldız, Bu yıl, saman, yem, motorin, gübre gibi girdi fiyatların yüksekliği nedeniyle masraf ve maliyetler arttı. Bu girdilere göre süt fiyatlarına baktığımızda üreticiler sıkıntı çekeceğe benziyor dedi.
     Ulusal Süt Konseyini süt fiyatlarını düzenlemeye çağıracaklarını belirten Yıldız, ayrıca Burdurdaki 227 süt kooperatifinden 165inin yem işiyle de uğraştığına değindi. Yıldız, bu kooperatifler ile yem üreticilerinin bir araya gelmesi halinde yem fiyatlarının daha uygun olacağını vurguladı.
     İl Gıda Tarım ve Hanyacılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Bayram Hasçağan, tarım makine ve ekipman desteklerinde Burdurun yeterince pay alamadığından yakındı. Devlet Planlama Teşkilatının verileriyle ilgili sıkıntı yaşandığını anlatan Hasçağan, Burdurdaki bankalardaki mevduatlar ve istatistiki raporlar doğrultusunda gönderilen ödenek, komşu illerin ödeneklerinin yarısı ya da üçte biri oranında kalmış durumda dedi.
     Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Ata, ahırlarda beslenen hayvanların besin değerlerine önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Burdurda dengeli beslenme konusunda sıkıntı yaşandığına değinen Ata, ot, saman, slaj ve yonca denilen kaba yemlerin, hayvanları yiyebileceği boyuta getirmesinin önemine işret etti. Sığırlara verilen yemlerin kalitesinin 365 gün değişmemesi gerektiğini belirten Ata, Kaba yem, inek besininin yüzde 40ını oluşturmalıdır. Aksi halde hayvanda mide dönmesi görülür. Maalesef bu durum Burdurda da çok görülmektedir diye konuştu.
     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Burdur İl Koordinatör Vekili Adil Sevici, kurumun Avrupadan alınan desteklerin kırsal kalkınmaya aktarılmasını sağladığını anlattı. Nüfusu 20 binin altında olan merkezlerin bu destekten yararlanabildiğini belirten Sevici, kırsal desteğin hayvancılık işletmeleri, süt üreten işletmeler ve tarım ile balıkçılık ürünlerini işleyen işletmeleri kapsadığını açıkladı.
     Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan, Burdurda barınak sıkıntısından yakındı. Gelecekte dünyada küçük üreticinin kalmayacağını söyleyen Özcan, büyük işletmelerle mücadele etmenin tek yolunun kooperatifleşmekten geçtiğine işaret etti.
     Karamanlı Belediye Başkanı Mehmet Özger, Karamanlıda organize hayvancılık bölgesi oluşturmayı düşündüklerini vurguladı. İlçede çalışması halen devam eden toplulaştırma sonucu yaklaşık bin dönümlük bir arazinin kazanılacağını anlatan Başkan Özger, Burada tüm kurumların organize çalışması olursa Karamanlıda organize hayvancılık bölgesi oluşturulabilir. Global dünyada organize hayvancılık bölgesini oluşturamazsak küçük işletmeler yok olacak dedi.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Karamanlıda tarım ve hayvancılık konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER