Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve doğal gaz kaçakları

Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve doğal gaz kaçakları -Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları el broşürleriyle uyarıyor


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı okul, fabrika ve kentin muhtelif bölgelerinde el broşürleriyle vatandaşları uyarıyor.
     Medya ve İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, havaların soğumasıyla karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmaya başladı. Özellikle rüzgarlı günlerde, sızdırmazlığı yetersiz sobalarda, baca tepmesi sonucu yayılan karbonmonoksit gazı ölümlere ve zehirlenmelere yol açıyor.
     Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı okul, fabrika ve kentin muhtelif bölgelerinde el broşürleriyle vatandaşları uyarıyor.
     İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürü Mustafa Koldar, karbonmonoksit gazının doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz olduğunu belirtti.
     Herkesi sessiz katil olarak bilinen sobalara karşı tedbirli olmaya çağıran Koldar, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla soba zehirlenmeleri hakkında bilgilerin bulunduğu el broşürleri dağıttıklarını vurguladı.
     Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara ücretsiz olarak karbonmonoksit gazı algılama ve uyarı detektörü dağıttıklarını aktaran Koldar, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
     Bacalarınızı yılda en az iki defa, soba borularınızı ayda bir defa temizleyiniz veya temizletiniz. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az bir metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayınız ve soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde sokmayınız. Sobaların TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına, ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz.
     Sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayınız. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Rüzgarlı havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz.
    
     -Doğal gaz kaçakları
    
     Makina Mühendisleri Odası da vatandaşları doğal gaz kazaları, patlamaları, yangınları ve zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
     Gaziantepte özellikle ısınma amaçlı doğal gaz kullanımının yaygınlaştığı belirtilen açıklamada, öncelikle, doğal gaz tesisatının montajının, mutlaka yetkili bir firmaya ve uzman kişilere yaptırılması gerektiği kaydedildi.
     Her yetkili firmada mutlaka en az bir makina mühendisi bulunması gerektiği vurgulanan açıklamada, Bu nedenle görüşmeler mümkün olduğunca mühendisler ile yapılmalı, tesisat ve daireniz ile ilgili detaylı teknik bilgiler alınmalıdır. Firmanın GAZDAŞtan aldığı yetki belgesi sorgulanmalı ve güncelliği kontrol edilmelidir ifadeleri kullanıldı.
     Normalde doğal gazın kokusuz bir gaz olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Fakat kaçak riski olan durumlarda fark edilmesi açısından suni olarak kokulandırılmıştır. Doğal gaz kokusu çürük sarımsak kokusuna benzer ve bu koku hissedildiğinde, koku gaz cihazınızdan geliyorsa, cihaz ve vanası hemen kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediği kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihazın teknik servisine haber verilmelidir.
     Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse, öncelikle tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğal gaz cihazları ve vanalarını kapatılmalı, daire girişindeki sayaç kapatma vanasını kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve doğal gaz kaçakları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER