KARDEMİRde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri

KARDEMİRde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri -Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Gül: -KARDEMİR yönetimi geçmişe dönük 2 yıl için, ilk yıl yüzde 6 ve ikinci yıl yüzde 8,5 zam önermiştir, bunu kabul etmemiz mümkün değil (F


KARABÜK (A.A) - Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞde başlayan 10. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin, KARDEMİR yönetimi geçmişe dönük 2 yıl için, ilk yıl yüzde 6 ve ikinci yıl yüzde 8,5 zam önermiştir, bunu kabul etmemiz mümkün değil dedi.
     Gül, KARDEMİRde toplu sözleşme görüşmelerinin olumlu bir hava içinde devam ettiğini öncelikle temsil gücü yüksek, yüzde 90nın üzerinde bir katılımın olduğunu ve demokratik bir seçimle temsilci seçimlerinin yapıldığını ifade etti.
     Şimdi KARDEMİR yönetimiyle yeni sözleşmeyi değil geçmişe yönelik ve sendikal mücadele nedeniyle yargı sürecinden kaynaklanan 2 yılın zamlarının görüşüldüğünü vurgulayan Gül, Normalde 2011 başında toplu sözleşme yapmamız gerekiyordu. Bu yapılamadı. Bu zamandaki yetkisizlik süreci zamsızlık süreci olamaz. Bu 2 yıllık süre için makul bir rakam gelirse görüşmeyi masada bitirmek istiyoruz. Arzumuz amacımız çabamız bu. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde KARDEMİR yönetiminden olumlu sinyaller aldım diye konuştu.
    
     -İlk yıl için yüzde 6, ikinci yıl için 8,5 zam teklifi-
    
     KARDEMİR yönetiminin geçmiş süreç için kendilerine bir teklifte bulunduğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti:
     KARDEMİR yönetimi geçmişe dönük 2 yıl için, ilk yıl yüzde 6 ve ikinci yıl yüzde 8,5 zam önermiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu bir görüştür, düşüncedir saygı duymak lazım. Bizim sendikal anlayışımızda bu yıl enflasyon yüzde 8, biz de bunu istiyoruz olamaz. O firmanın, fabrikanın bir çizelgesi vardır. Zarar ediyorsa buna göre hareket edilir. KARDEMİR kar etmektedir. Görüşmelerde bunlar göz önünde elbette bulundurulacaktır. Masaya yumruğunu ne kadar sert vurmakla alakalı sendikacılık bitmiştir. Ne kadar sert vurursam istediğimi alırım dönemi yok artık. Artık bilgi sendikacılığı başlamıştır. Ne kadar bilgin varsa masada onu konuşabilirsin. KARDEMİR zarar etseydi, biz de zam isteseydik kimseye, başta basına bunu anlatamazdık. KARDEMİR kar açıklamıştır. Bu paydan çalışanlar da istemektedir. Bu doğrultuda çalışıyoruz. KARDEMİRin verebileceği en yüksek rakamı alacağız bundan kimsenin şüphesi olmasın
    
     -Fabrikanın karı ve zam oranı-
    
     KARDEMİRin ettiği kara göre zam oranının orantılı olması gerektiğini söyleyen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     KARDEMİR teklifini yukarıya çekmelidir. Bizim de bir çalışma sistemimiz var. Tecrübelerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz. Bu sözleşmede tecrübemizi sonuna kadar kullanacağız ve iyi bir sözleşme olacak. Kısa sürede bitmesini istiyoruz. Bu da 1 aylık bir süredir. KARDEMİR akranları olan ERDEMİR ve İSDEMİRde çalışan işçilere göre düşük maaş almaktadır. KARDEMİR bir dünya şirketidir.
    
     -Sosyal barış zamanı-
    
     Karabükte geçmişte sendikal süreçte yaşananların ülke gündemine kötü düştüğünü ve artık sosyal barışın zamanının geldiğini belirten Gül, Bu toplu sözleşmeden Türk Metal Sendikasına üye olan arkadaşlarımız da yaralanacaktır. Ayrım asla yapılmayacak. Ötelemek bir işçi sendikasına yakışmaz. Küskünlük ve dargınlık bitecek. Karabükte huzur olacak. Artık o işçilerde zaten yetkiyi aldığımızda oradan istifa edip geldiler bize. Zaten sendikamızın üyeleri, ayrım olmayacak. Fabrikada kapsam içi dışı herkes bu toplu sözleşmeden yararlanacak. Görüşmeler devam ediyor. Asla grev sözcüğü bu günlerde benim ağzımdan çıkmaz. Çünkü hala görüşmeler devam ediyor, masadan kalkmadık değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber KARDEMİRde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER