Kars kazının tadı karla çıkacak

Kars kazının tadı karla çıkacak -Kentin yöresel lezzetlerinden kaz eti, karın yağmasının ardından damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor -Kazevi işletmecisi Özyılmaz: Karın yağmasında ve lezzetlenmesinde kar yağışı


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Karsın yöresel lezzetlerinden kaz eti, karın yağmasının ardından damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.
     Kentte 5 yıldır kazevi işletmeciliği yapan Nuran Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazın bölgede önemli olduğunu, etinin tadının alınmasında yüksek rakım, kar ve soğuğun etkisinin bulunduğunu söyledi.
     Kazın Kafkas kültürüne ait bir lezzet olduğunu belirten Özyılmaz, Biz 100 yıldır Karsta bulunan bir aileyiz. Burada kaz kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çeşitli etkinliklerle kazı her yerde tanıtmaya çalışıyoruz. Burada bölünmemiş bir kültürü yürütüyoruz. Kazın sadece bizim mutfağımıza ait olduğunu biliyorduk ama tüm mutfaklarda varmış gibi hareket ediliyordu dedi.
     Özyılmaz, şöyle devam etti:
     Kaz bizde bireysel yetiştiriciliktir. Biz de Kars çiftlikleri yok. Kaz tamamen organik olarak yetiştiriliyor. Kaz maliyetli bir ürün, özel bir yemektir. Özel günlerde özel misafirlere ikram edilir. Öğün yemeği değil, lüks bir yemektir. Dünyanın hiçbir yerinde özel bir kaz restoranı yoktur. Tavuk ve hindiyi raftan alabilirsiniz ama kaz eti raf ürünü değildir. Kaz sayısı Kars ve Ardahanda çok fazla. Yurt genelinde bulunmadığı için raflarda bulunmaz.
    
     -Satışlar için kar yağmasını bekliyorduk-
    
     Karsta kar yağışının başladığını ifade eden Özyılmaz, kış turizminden dolayı kentin kara ihtiyacı olduğunu söyledi. Kazların yağlanmasında ve etinin sıkılaşmasında karın etkili olduğuna dikkati çeken Özyılmaz, şunları kaydetti:
     Saklanan kazlar her mevsim yenir. Fakat saklama koşullarından dolayı teknolojinin geri planda olduğu, teknolojinin olmadığı dönemlerde yaz boyu beslediği kazları kar sayesinde bekletiyorlardı. Şimdi bu durum söz konusu değil. Amaç kazları soğuk ortamda uzun süre saklayabilmektir. Karın yağmasında ve lezzetlenmesinde kar yağışının rolü büyük. Kaz, rakımın yüksek ve soğuk yerlerde yetişir. Kazın tadı asıl kar yağdığı zaman çıkar. Kaz soğuğa dayanıklı bir hayvandır. Kaz Karsta yenir.
    
     -Kaz etini yemek için günübirlik geliyorlar-
    
     Özyılmaz, özellikle iş adamlarının kaz etini yemek için günübirlik olarak kente geldiklerini söyledi.
     İşletmelerindeki kazların kadınlar tarafından kesilip temizlendiğini anlatan Özyılmaz, kesilen kazın etini daha sonra tuzlayarak, bir hafta beklettiklerini anlattı. Bu süre soğutucularda bekletilen kaz etinin tencerelerde kaynatıldıktan sonra yanında bulgur pilavı ve patatesle müşterilerine servis ettiklerini belirten Özyılmaz, isteğe göre kaz etinin kızartıldığını da ifade etti.
     İşletme sahibi Özyılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanatçı Hülya Avşar ile bazı futbol takımlarının üst düzey yöneticilerinin işletmelerine gelerek kaz etinin tadına baktığını söyledi.
     Özyılmaz, basından işletmelerinin haberini gören Cumhurbaşkanı Abdullah Güle geçen yıl sipariş üzerine 2 adet kaz gönderdiğini de kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kars kazının tadı karla çıkacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER