Kavakta tıbbi ve aromatik bitkiler anlatıldı

Kavakta tıbbi ve aromatik bitkiler anlatıldı


SAMSUN (A.A) - Kavakta tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yapılabilmesinin önünü açmak amacıyla düzenlenen toplantıda üreticilere bitkinin özellikleri anlatıldı.
     Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Uzmanı Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, tıbbi ve aramotik bitkilerin üretimi, pazarı ve kullanıldığı yerler hakkında bilgiler verdi.
     Tıbbi ve aromalı bitkilerin üretiminde her zaman çiftçinin yanında olmak istediklerini belirten Prof. Dr. Kevseroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
     Son zamanlarda gerek dünyada, gerekse Türkiyede tıbbi bitkilere verilen önem artmaktadır. Bu ürünlerin bir çoğu, ilaç sanayinde değerlendirilmektedir. Çünkü sentetik ilaçların olumsuzlukları ortaya çıkmaktadır. İnsanlar bir arayış içinde ve öncelikle donan ilaçlarla ilgilenmektedirler. Ayrıca bu bitkilerin bir kısmı baharat olarak veya gıdaları koruyucu süreler yapmaktadır. Örneğin Pastırmadaki çemen, pul biber, kimyon vs. bunlara ilaveten bu bitkilerin bir kısmı ilaçlara tedavi edici etkilerine ilaveten düzenleyici etkileri vardır. Yaklaşık Türkiyede 30 yıldan beri tıbbi bitkilerle ilgilenilmektedir. Pek çok bilim adamları bu konuda araştırma yapmaktadır. Ancak bazı ürünler gibi pazarı tam belirgin olmadığından üretimde çiftçiler tarafından tereddüt olmaktadır. Bilim adamlarının tavsiyelerini yapmaktadır. Ancak son zamanlarda alıcı firmalar ve ithalatçı firmalar artmaktadır. Hatta bunlar üreticiye ürünlerini alacaklarına dair taaddütlendirmektedirler. Hal böyleyken Tarım Bakanlığının da desteğini dikkate alarak bölgemizde ve ilçemizde boş kalan arazilerimizin veya bundan önce değerlendirilmeyen arazilerimizi değerlendirmek maksadıyla Tarım İlçe Müdürlüğünün katkısıyla çiftçileri bu konuda bilinçlendirmek ve hangi bitkileri yetiştirme ile ilgili tavsiyede bulunmak amacıyla biz Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu faaliyetin bir parçası olma arzusundayız.
    
     Muhabir: Mustafa Günay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Kavakta tıbbi ve aromatik bitkiler anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER