Kayseride Macar Kültür Günü etkinliği

Kayseride Macar Kültür Günü etkinliği


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen Macar Kültür Günleri etkinliği beğeni topladı.
     Hilton Oteldeki etkinliğe Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macaristanın İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve çok sayıda davetli katıldı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, açılışta yaptığı konuşmada, Kayserinin oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, Anadolu coğrafyası bir açık hava müzesi gibidir. Kayserimiz de Anadolunun en kadim şehirlerinden biri. Bizler kadim bir coğrafyanın mirasçılarıyız dedi.
     Kayserinin son 20 yıl içerisinde çok önemli bir gelişme gösterdiğini ifade eden başkan Özhaseki, bu gelişmenin şehircilikten ticarete, sanayiden kültür, sanat ve spora kadar her alanda olduğu söyledi.
     Özhaseki, Kayserinin altyapısıyla üst yapısıyla modern bir şehir olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
     Şehircilik anlamında bir sıkıntımız yok. Elimizde şu anda şehri ileriye götürecek devasa boyutlu yatırımlar ve kültür sanat projeleri var. Sanayide çok ciddi bir atılım var. Ticaretimiz çok canlı. Ayrıca her alanda çok önemli gelişmeler var. Şehir olarak dünyanın dört bir tarafındaki şehirlerle temastayız ve çok sayıda kardeş şehrimiz var. Son dönemlerde kardeş şehir olma talepleri arttı. Macaristan ile de yeni işbirliği başlatıyoruz. Zaten bizler Macarları akraba topluluğu olarak görürüz. Bundan dolayı kardeş şehir ilişkilerini bir an önce kurmak istiyoruz. Böylelikle ticari ilişkilerin yanında kültür sanat ilişkileri de gelişecek. Bu kuracağımız kardeş şehir ilişkisinin kağıt üzerinde kalmamasını istiyoruz.
    
     -Kayseri Anadolunun kalbidir
    
     Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari de Kayseriden övgüyle söz etti.
     Konuşmasını Türkçe yapan Büyükelçi Hovari, Anadolunun pek çok kentini gördüğünü ancak Kayseriye ilk defa geldiğini belirterek, Kayseriye şimdiye kadar gelmemiş olmam benim büyük bir hatam. Kayseri, çok gelişmiş, çok kalkınmış bir büyükşehir, Anadolunun kalbidir dedi.
     Macarlar ile Türkler arasındaki yakın ilişkilerden söz eden Büyükelçi Hovari, bu sıcak ilişkilerin gelişerek sürmesi gerektiğini ifade etti.
     Macaristanın eski Cumhurbaşkanı ve eşinin Türkiyeye yaptıkları bir ziyarette, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile çok sıcak bir dostluk kurulduğunu söyleyen Büyükelçi Hovari, etkinlik hakkında da bazı bilgiler verdi.
     Vali Şerif Yılmaz da Macar Kültür Günleri etkinliğinin Kayseride yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, ikili ilişkilerin daha da gelişmesinin, hem ticari hem de kültürel faaliyetlerin ilerlemesine bağlı olduğunu anlattı.
     Macaristanın İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da Kayseride olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Macaristan Büyükelçimizi konuşmasını sizin harika dilinizle yapabildiği için çok kıskandım. Umarım bir sonraki konuşmamı ben de Türkçe yaparım dedi.
     Gabor, desteklerinden dolayı Başkan Özhasekiye de teşekkür etti.
    
     -Macar kıyafetleri tanıtıldı-
    
     Konuşmaların ardından geleneksel Macar kıyafetlerinin yer aldığı defile yapıldı.
     Defilede Macaristanın eski cumhurbaşkanı Pal Schmittin eşi Katalin Makray Schmitt de mankenlerle birlikte podyuma çıkararak Macar kıyafetlerini tanıttı.
     Defilenin sonunda uluslararası modacı ve defilenin organizatörü Katalin Hampel, kendisine Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün eşi Hayrünnisa Gül tarafından hediye edilen kıyafetle podyumdaki yerine aldı.
     Daha sonra Macar halk müziği sanatçısı Nikoletta Nagy-Füredi, Macar şarkılarını seslendirdi.
     Etkinlikte ünlü piyanist Adrienna Hauser de katılımcılara müzik ziyafeti sundu. Ardından Macar fotoğraf sanatçıları tarafından hazırlanan serginin açılışı yapıldı.
     Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte davetlilere Macar yemekleri ikram edildi.
     Programın sonunda etkinliğe destek veren Vali Şerif Yılmaza, Başkan Mehmet Özhasekiye ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Oktay Durukana Macar diplomatlar tarafından plaket verildi.
    
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Kayseride Macar Kültür Günü etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER