KAYSOda güvenli ticaret konulu toplantı yapıldı

KAYSOda güvenli ticaret konulu toplantı yapıldı


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ile Euler Hermes Sigorta AŞ işbirliğinde, "Güvenli Ticarette Alacak Sigortaları" konulu toplantı düzenlendi.
     KAYSO Konferans Salonunda yapılan toplantının açılışında konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, uzun zamandan beri Türkiyede ticaretin finansmanı ile ilgili sorunlar yaşandığını ve bu sorunların hala masada olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     "Bu sorunları zaman zaman sizlerle tartışıyoruz. Bu konuyu gerek KAYSO meclisimize, gerekse Odalar Birliği gündemine taşıyarak çözüm arayışı içerisinde oluyoruz. Hepimizin bildiği gibi karşılıksız çeklerde hapis cezaları kaldırıldı. Bence bu doğruda bir karar. Böyle bir uygulama Avrupada olmadığı gibi dünyanın sadece birkaç ülkesinde var. Aslında dünyada vadeli çek sistemi diye de bir şey yok."
     Euler Hermes Grubunun alacak sigortaları konusunu dünyada en iyi yapan şirketlerden biri olduğunu ve toplam 800 milyar Euroya yaklaşan bir aktif büyüklüğü olduğunu ifade eden Boydak, "Birçoğumuzun Avrupa-da çalıştığımız firmalar var ve alacak sigortaları sistemini çok iyi kullandıklarını bilmekteyiz. Ben size iş modelinizi tamamen bunun üzerine oturtun diyemem ama en azından böyle bir alternatif model olduğunu bilelim. Bu sistemle çalışıldığı zaman ticaret kaleminde çok ciddi bir bedel olmadığını da bilmemiz lazım. Hermes Grubunun bu konuda Türkiye şartlarına daha esneklik gösterdiğini de görmekteyiz. Bunun içinde böyle bir toplantı düzenledik. İş dünyamızın yararına olan konularda Oda olarak hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
     Euler Hermes Sigorta AŞ Genel Müdürü Özlem Özüner ise şirket olarak amaçlarının dünyada kullanılan ve ticareti kolaylaştıran enstrümanları Türkiyeye getirmek olduğunu belirterek, hızlı ve risklerini doğru kontrol edebilen firmaların her zaman ön plana çıktığını söyledi.
     Ticari alacak sigortasının şirketlerin hayat sigortası olduğunu belirten Özüner, ticari alacakların bir şirketin aktif büyüklüğünün yüzde 30-40ını oluşturduğunu ve alacakların güvenceye alınması gerektiğini ifade etti.
     Türkiyede alacak sigortası penetrasyonunun, GSYİHya oranla diğer Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyede olduğunun altını çizen Özüner, şöyle devam etti:
     "Türkiye-de şirketler ağırlıklı olarak çek ve banka garantileri ile ticaret yapıyorlar. Ancak yeni Türk Ticaret Kanunu ile çek yasasında yapılan değişiklikler neticesinde alacak sigortasına olan talep 2012 yılında oldukça arttı. Yine de güvenli ticaret konusunda yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün değil. Alacak sigortası ticari alacakları garanti altına aldığından bilançoya duyulan güveni de arttıran bir enstrüman. Bu sayede doğru alıcıları seçmeniz ve yeni pazarlara girmeniz mümkün olacak, ticari alacaklarınız teminat altında bulunacak. Kayseri hem yurtiçi ticaret hem de ihracatta ülkemizin önde gelen sanayicilerine ev sahipliği yapıyor dolayısıyla rekabetin arttığı ticaret ortamında alacak risklerini azaltıp daha hızlı ve güvenli yol almanız için sigortanın oldukça yararlı olacağını düşünüyoruz."
     Soru-cevap kısmının ardından toplantı sona erdi.
    
     Muhabir: Mustafa Önal
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber KAYSOda güvenli ticaret konulu toplantı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER