Kepezde Piri Reisin haritaları sergisi açıldı

Kepezde Piri Reisin haritaları sergisi açıldı


ANTALYA (A.A) - Kepez Belediyesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Antalya Tanıtım Vakfı işbirliğiyle Piri Reis Haritaları sergisi düzenlendi.
     UNESCOnun Türk denizcisi ve haritacısı Piri Reise ait Dünya Haritasının 500. yıl dönümü dolayısıyla 2013ü Piri Reis Yılı ilan etmesi kapsamında Kepezde Piri Reis Haritaları sergisi açıldı.
     Erdem Bayazıt Kültür Merkezindeki serginin açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Türk milletinin, Anadolu coğrafyasında tesadüfen değil, bilgisiyle, emeğiyle ve misyonuyla bulunduğunu söyledi. Türk-İslam medeniyetinin değerlerini yeni kuşaklara aktarma çabasına destek verenlere teşekkür edilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, Çok büyük değerimiz olan Piri Reis, bu coğrafyada tesadüfen bulunmadığımızın önemli bir kanıtıdır dedi.
     Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de yüzyıllar önce, o zamanın teknolojisiyle bir Türk denizcisinin günümüz dünyasının tekniklerine yakın bir harita yapmasının çok düşündürücü olduğunu söyledi.
     Tütüncü, yüzyıllar önce yaşayan insanların yaptıkları işi kalpleriyle beyinlerini birleştirip, kalemlerinin ucundan mürekkep halinden damlatarak ortaya koyduklarını, Piri Reisin de kalemiyle o irfan mürekkebinden haritalar çizdiğini belirtti.
     Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen de UNESCOnun 2013ü Piri Reis Yılı olarak ilan ettiğini anımsattı. Şen, anma yılının turizm boyutunu da düşünerek Piri Reis Dünya Haritasının kartpostal baskısını yaptıklarını belirterek, Piri Reisin çizdiği haritalarla 500 yıl önce dünyaya, bugünkü dünyanın aynısını tanıttığına söyledi.
     Harita Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ramazan Eciş, insanlığın ortak değeri olan Piri Reis haritalarını ve Piri Reisin Kitab-ı Bahriyesini gelecek nesle içeriği ile birlikte aktarılması ve anlatılmasının önemine dikkat çekti.
     Daha sonra protokol üyeleri, 7si Antalya yöresine ait 38 adet harita, gemi maketi ustası Ümit Durakın yaptığı bir adet kadırga ve Piri Reisin portrelerinin bulunduğu sergiyi ziyarete açtı.
     Sergi 29 Marta kadar açık kalacak.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kepezde Piri Reisin haritaları sergisi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER